Koppermaandagprent Grafisch Centrum Groningen uitgegeven

Koppermaandagprent Grafisch Centrum Groningen uitgegeven

GRONINGEN – Het Grafisch Centrum Groningen geeft traditiegetrouw een prent uit op Koppermaandag.

Koppermaandag is het drukkersfeest op de eerste maandag na Driekoningen. Op deze dag geeft het Grafisch Centrum een prent uit met een reproductie van een schilderij van een lid van De Ploeg. Dit jaar is gekozen voor het schilderij Grote Markt van Jan Lucas van der Baan.

Jan Lucas van der Baan

Jan van der Baan (1912-1990) was een van de grondleggers van het Grafisch Centrum Groningen. Hij wordt vaak beschouwd als een nakomertje van de Ploegschilders van het eerste uur, zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Jordens, Ekke Kleima, Jan Altink en Job Hansen. Toch voelde hij zich helemaal thuis in deze kunstenaarsgroep. Als middelbare scholier had Van der Baan tekenles van Jan Jordens. Via die tekenlessen raakte hij al jong thuis in het werk van De Ploeg.

Vanaf 1931 ontwikkelde Van der Baan zijn teken- en schildervaardigheden verder op kunstacademie Minerva in Groningen. Van der Baans geleidelijk steeds lossere manier van schilderen sloot nauw aan bij het werk van de andere Ploegers, al was zijn kleurgebruik minder fel. Meer dan sommige andere Ploegschilders, liet Van der Baan de ‘buitenwereld’ ruim toe in zijn werk en was hij in zijn schilderijen niet alleen gericht op landschappen en portretten van vakbroeders en poserende modellen. Hij schilderde ook regelmatig het leven van alledag en passanten op straat.

Het schilderij Grote Markt, dat dit jaar is afgebeeld op de koppermaandagprent van het Grafisch Centrum Groningen, is daar een goed voorbeeld van. Van der Baan heeft voor het maken van dit sfeervolle schilderij een zonnige dag uitgezocht, te oordelen naar de zomerse jurken en korte schaduwen van de dames op de voorgrond. We zien fietsers die zich voorthaasten, marktkramen en een enkele auto. Op de achtergrond staat vooral het stadhuis prominent in beeld.

Op de snit van de kleding en de modellen van de auto’s na, is wat we nu op de Grote Markt zien als we vanaf de oostkant richting stadhuis kijken, nog grotendeels hetzelfde als wat Van der Baan zo’n zestig jaar geleden schilderde. De diverse bouwprojecten hebben daar weinig invloed op gehad. De zon, de levendigheid en de kleuren geven het schilderij van de Groningse Grote Markt een licht-Parijse allure. Zo zou Jan van der Baan zijn geboortestad, waar hij zijn hele leven tot zijn overlijden in 1990 bleef wonen, misschien wel altijd hebben willen zien.

Koppermaandagprent

Sinds 1996 geeft het Grafisch Centrum een prent uit naar een schilderij van een Ploegschilder met een typerende kleurrijke Groningse voorstelling. Aan bod zijn geweest: Jan van der Zee, Jan Altink, Johan Dijkstra, Hendrik Werkman, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer, Jan Wiegers en Jannes de Vries. Ook van Jan van der Baan (een van de oprichters van het Grafisch Centrum) verscheen al eerder een Kopperprent.

Bestellen

De Kopperprent kan worden besteld via de website van het Grafisch Centrum. Een losse prent kost 25 euro. Het formaat van de afbeelding is 38 x 52 centimeter. Het formaat van een ingelijste versie, inclusief passe-partout, is 56 x 69 centimeter.

Iedereen die de prent bestelt krijgt bericht. Met het oog op een goede en snelle afhandeling van het inlijsten, kan de prent niet voorzien van een standaardlijst worden besteld. Bij Kunsthandel Ongering, waar u de prent na het afhaalbericht kunt ophalen, kan u uw prent eventueel laten inlijsten.

Tijdens de Open Dag van het Grafisch Centrum op zaterdag 12 januari a.s. kunt u de prent (niet ingelijst) tussen 11.00 en 15.00 uur ook zelf ophalen in de grafiekwerkplaats, Warmoesstraat 41, Groningen (achter De Oosterpoort).

Foto: Jan Lucas van der Baan