Martin Hillenga schrijft boek over Groninger tradities

Martin Hillenga schrijft boek over Groninger tradities

GRONINGEN – Oud-streektaalfunctionaris Martin Hillenga schreef een boek over 101 Groninger tradities, gebruiken en (eigen)aardigheden.

“Wie zich Nederlander wil voelen moet naar Groningen gaan.” Dat concludeerde de schrijver Alfred Kossman toen hij in 1965 een rondreis maakte door Nederland. Wat Groningen nu precies anders maakte, kon Kossman maar moeilijk verwoorden. Hij hinkte hierbij op twee gedachten. Enerzijds was dat de Groninger eigenheid en anderzijds vond hij dat de mensen in het westen zichzelf steeds meer kwijtraakten.

Wadapatja

Het eigene van Groningen is een belangrijk thema in dit boek, waar immaterieel erfgoed centraal staat. Over zaken die Nederlanders in Groningen zich Nederlands laten voelen, of anderzijds Groningers juist Gronings. Daarmee gaat dit boek over identiteit. De Groninger eigenheid, zoals die gevoeld en getoond wordt, zit vooral in het immaterieel erfgoed. Tradities, gebruiken en (eigen)aardigheden geven de provincie en haar inwoners een ‘status aparte’, onbedoeld of juist bewust.

De 101 gebundelde artikelen over ‘Typisch Gronings’ roepen een gevoel van milde verbazing op, of ze zijn juist een warm bad van herkenning – afhankelijk van waar de lezer vandaan of weg komt. Ook Groningers zullen regelmatig denken ‘Wat apart ja’ (uit te spreken zoals de titel: ‘wadapatja’). De rijk geïllustreerde hoofdstukken geven voortreffelijk inzicht in hoe (regionale) cultuur functioneert, hoe ze zich ontwikkelt en telkens weer vernieuwt.

Van aardbevingen tot aardappels, knipselbonen tot krentjebrij, van Groninger dracht tot de academische toga en van blaarkop tot het babyhokje. Dat allemaal van ‘Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ’t Wad.’ Wadapatja is voor iedereen die zich interesseert voor immaterieel erfgoed, maar vooral voor Groningers is het boek een aanrader. Het is een even diepgravend als luchtig boek over wat Groningen nu Gronings maakt.

Martin Hillenga

Auteur Martin Hillenga (1972) groeide op aan weerszijden van de Kielsterachterweg. Aan de Rijksuniversiteit Groningen studeerde hij geschiedenis, met als specialisatie volkskunde (Europese etnologie). Hillenga is werkzaam als zelfstandige en publiceert regelmatig over geschiedenis, taal en cultuur van Noord-Nederland. Vooral het gebruik van de geschiedenis in de huidige tijd heeft zijn interesse.

Wadapatja verschijnt in samenwerking met Stichting Groninger Historische Publicaties en Centrum Groninger Taal en Cultuur. Het boek telt 336 pagina’s en is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Foto: WBOOKS