Kleinbedrijf krijgt maar moeilijk een banklening

Kleinbedrijf krijgt maar moeilijk een banklening

GRONINGEN – Hoewel het kleinbedrijf in Groningen zorgt voor werkgelegenheid, ontvangt het maar moeilijk een banklening.

Ondernemingen in de provincie Groningen hebben vorig jaar meer dan 50 banen gecreëerd en € 3,8 miljoen bijgedragen aan de lokale economie. Ook hebben ze meer dan € 1,3 miljoen extra belastinginkomsten gegenereerd. Echter worden kleine ondernemingen een decennium na de crisis nog altijd onvoldoende bediend: bankleningen aan het kleinbedrijf dalen en ondernemers kiezen vaker kiezen voor andere financieringsvormen.

Uit een rapport van Oxford Economics blijkt dat bankleningen aan het kleinbedrijf slechts een klein deel van de totale balans van banken uitmaken. In Nederland maken leningen aan kleine ondernemingen maar 0,6% uit van die balans. Maar dankzij innovaties op gebied van betaling en toegang tot financiering, zoals opkomst van online leenplatformen, kan het kleinbedrijf alsnog een lening krijgen.

Voor Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland, is de publicatie van het rapport een bevestiging van het belang van het Nederlandse kleinbedrijf. “Kleine ondernemingen zijn cruciaal voor het Nederlandse bedrijfsleven en voor het stimuleren van de lokale economie in de provincie. Door ze rechtstreeks samen te brengen met investeerders zorgen we voor een efficiënte manier om kapitaal toegankelijk te maken en het Nederlandse MKB verder te helpen.”

Funding Circle

Funding Circle is een wereldwijd platform voor leningen, dat kleine ondernemingen die willen lenen met investeerders samenbrengt in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland.

Foto: Pixabay