Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bekker zingt Brahms

10 oktober 2019 - 20:00 - 23:00

€20

Bekker zingt Brahms: troostrijke muziek voor de levenden

Toonkunstkoor Bekker uit de stad Groningen zingt op donderdag 10 oktober 2019 ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms en ‘Psalm 42’ van Mendelssohn. Bij het concert in Cultuurcentrum de Oosterpoort wordt het koor begeleid door het Noord Nederlands Orkest.

Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms (1833-1897) wordt ook wel “het requiem voor de levenden” genoemd. Met Duitse in plaats van Latijnse teksten en troostrijke woorden voor nabestaanden in plaats van een gebed om zielenrust voor de overledene. Geen hel en verdoemenis, maar opbeurende taal. Zo begint het stuk met “Selig sind die da leid tragen, denn sie sollen getröstet werden”. Oftewel: “Zalig zij die treuren, want zij zullen getroost worden”. Brahms kiest daarmee voor een compleet andere invalshoek dan de traditionele Latijnse requiemtekst die begint met: “Requiem eternam dona eis, Domine”, wat betekent: Geef hen (de overledenen) eeuwige rust, o Heer.

Ein deutsches Requiem wordt algemeen beschouwd als de meest indrukwekkende compositie van Brahms. Het magnifieke stuk werd voor het eerst in z’n geheel uitgevoerd in 1869, maar de componist was er jaren eerder al aan begonnen, vermoedelijk na het overlijden van zijn goede vriend componist Robert Schumann.
Voor Toonkunstkoor Bekker is het in haar 142-jarig bestaan de tiende keer dat Ein deutsches Requiem op het repertoire staat. De laatste keer was 10 jaar geleden in de Martinikerk.

Het concert op 10 oktober begint met een psalmbewerking van Felix Mendelssohn Bartholdy, Psalm 42, bij veel mensen bekend als “‘t Hijgend hert der jacht ontkomen”. Mendelssohn’s meest bekende psalm, en ook zijn eigen favoriet! Met twee geweldige stukken en ook twee geweldige solisten, sopraan Hanneke de Wit en bariton Robbert Muuse, belooft het een prachtige avond te worden.

TKK Bekker is één van de oudste koren van Groningen. Het koor bestaat uit ruim honderd enthousiaste zangers en zangeressen tussen de 33 en 81 jaar oud. De helft van de leden komt uit de stad Groningen, de andere helft uit het ommeland, Drenthe en Friesland.

Wij hopen op volle zalen bij onze concerten en publiciteit draagt daaraan bij. In de bijlage recente foto’s van het koor die rechtenvrij gepubliceerd mogen worden. Op aanvraag is ook video beschikbaar. Voor meer informatie of een interview kan je terecht bij voorzitter Sandra Smit, tel. 050-3016059 of concertcommissaris Jan Wilschut, tel. 06-24814828
Concertinformatie:
TKK Bekker en het Noord Nederlands Orkest met Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms en Psalm 42 van Felix Mendelssohn Bartholdy.
Dirigent: Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen
Solisten: Hanneke de Wit en Robbert Muuse
Donderdag 10 oktober De Oosterpoort Groningen, aanvang 20.15 uur

Gegevens

Datum:
10 oktober 2019
Tijd:
20:00 - 23:00
Kosten:
€20
Site:
Www.toonkunstkoorbekker.nl

Locatie

De Oosterpoort
Trompsingel 27
Groningen, Groningen 9724DA Netherlands
+ Google Maps
Telefoon:
050-3680368
Site:
https://www.spotgroningen.nl/