Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open middag Zen Spirit (zen meditatie)

8 september 2019 - 13:00 - 16:00

Gratis

“Zen helpt je ontdekken wie je ten diepste bent”

“Zenbeoefening heeft mij geleerd om de dingen beter te zien zoals ze zijn, met een open hart en een heldere geest”, zegt Irène Kaigetsu Bakker. Zij is één van de weinige vrouwelijke zenleraren in Nederland en leidt een bloeiende meditatiegroep in Groningen: Zen Spirit. Op zondag 8 september kun je kennismaken met Zen Spirit tijdens een open middag.

In de hectiek van alledag wordt onze aandacht voortdurend naar buiten getrokken. Intuïtief voelen we aan dat even ‘pas op de plaats maken’ ons leven beter in balans kan brengen. “Zenmeditatie brengt ons in contact met onze innerlijke stilte. Vanuit een ontspannen en geconcentreerde houding leren we meer plezier en bevrediging te vinden in wat we ervaren en doen. Zen is ook een weg waarin je kunt ‘ont-dekken’ wie je ten diepste bent”, vertelt Irène Kaigetsu Bakker.

Zenklooster
Zen is een eeuwenoude levensfilosofie die geworteld is in het Boeddhisme. Toen Irène Bakker 33 jaar geleden met zen in aanraking kwam, greep het haar direct. Ze ging zeven jaar intensief trainen in een zenklooster in de VS. “Zenbeoefening heeft me geleerd om de dingen beter te zien zoals ze zijn, met een open hart en een heldere geest.” Irène Bakker is een van de weinige volledig geautoriseerde vrouwelijke zenleraren in Nederland. Ze leidde mindfulness-trainers op en geeft trainingen “Leven met sterven” en retraites in binnen- en buitenland. Bovendien leidt ze de meditatiegroepen van Zen Spirit, sinds 2004 in Groningen en sinds 2014 in Arnhem.

Levenscrisis
“In de moderne tijd kan zen ons veel bieden”, meent Irène Bakker. Tegenslag, stress of een levenscrisis roepen vaak existentiële vragen op: Waarom overkomt mij dit? Hoe kan ik hiermee omgaan? Wat is de zin van mijn leven? “Naast verwarring en pijn biedt een crisis ons ook een uitdaging”, vervolgt Irène Bakker. “Plotseling is de vanzelfsprekendheid weg en ligt er onbekend terrein voor ons. Hoe kunnen we dit als startpunt gebruiken voor iets nieuws dat ons leven ook kan verrijken? En hoe kan zenbeoefening daaraan bijdragen?”

Mildheid en humor
De kern van zen is de beoefening van zitmeditatie op een kussen, bankje of stoel, of zelfs liggend, afgewisseld met loopmeditatie. Irène Bakker: “We leren om helder, wakker en tegelijkertijd ontspannen aanwezig te zijn bij wat er nu is, met mildheid en humor. Er zijn diverse technieken om je te helpen je aandacht te richten. De rode draad bij Zen Spirit is een houding waarmee we alles wat zich in ons leven aandient met openheid, moed en vertrouwen tegemoet kunnen treden.”

Leren mediteren
Mensen met (enige) ervaring met meditatie kunnen aansluiten bij de doorgaande meditatiegroep op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur, in het Vipassanacentrum aan Kamerlingh Onnesstraat 71 in Groningen. De meditatie bijeenkomsten starten op 10 september. Op dinsdag 17 september start tevens een korte introductiecursus zenmeditatie met Annetje Brunner en Henny Post (senior leerlingen van Irène Bakker). De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten op dinsdag van 17.45 tot 19.00 uur en de vierde keer mediteer je ook samen met de hele groep.

Open middag. Op zondagmiddag 8 september kan iedereen tussen 13.00 en 16.00 uur kennismaken met Zen Spirit in Groningen. Er zijn open lessen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Ook is de film die over Irène Bakker is gemaakt te zien om 14.00 en 15.00 uur. Daarnaast kun je informatie krijgen over de wekelijkse meditatie avond van Zen Spirit, de introductiecursus en andere activiteiten zoals de zen-retraites. Deelname is gratis. Loop gerust even binnen (Vipassanacantrum)! Aanmelden (via de website www.zenspirit.nl) kan maar hoeft niet.

Gegevens

Datum:
8 september 2019
Tijd:
13:00 - 16:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Vipassana -Meditatiecentrum Groningen
Kamerlingh Onnesstraat 71
Groningen, 9727 HG
+ Google Maps
Site:
www.zenspirit.nl