GRONINGEN – Tijdens Keti Koti herdenkt Groningen de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij en vieren we de vrijheid. Een samenwerkingsverband van gemeente Groningen, instellingen en burgerinitiatieven organiseert in juni en juli een zeer divers programma in de stad Groningen onder de naam Keti Koti Groningen 2024.
Herdenking – Nationale Dag van Besef
Op zondagavond 30 juni is de officiële herdenking op de Ossenmarkt onder begeleiding van Carl Blijd. Zoals ieder jaar zal er een voordracht worden gehouden door een bijzondere gastspreker, dit jaar binnen het thema “Inheemsen”. Verder zijn er o.a. bijdragen van Esmé van den Boom – stadsdichter van Groningen, Nohaly Oehlers (“terug naar mijn roots”), de burgemeester en kinderburgemeester.
Het programma wordt opgeluisterd door muziek van Ebony Winter en poëzie van Guillaume Pool. De herdenking begint om 18:30 uur met een plengoffer, gevolgd door de bijdragen van de verschillende sprekers. Om 20:00 uur worden er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door de kransleggingen.
Keti Koti – Emancipation Day – Kadena Kibrá
Op maandagavond 1 juli, de dag van Keti Koti, wordt een inhoudelijk programma gepresenteerd in Museum aan de A dat draait om de doorwerking van het slavernijverleden. Centraal staat een lezing van Lieuwe Jongsma en een talkshow met inspirerende gasten als psychiater Carl Blijd, actrice Urmie Plein en kunstenaar Anne Jesuina.
Het programma wordt gepresenteerd door Luna Smit en live uitgezonden door Spot TV. Aansluitend op de talkshow om 19:30 speelt zangeres Sharon Doelwijt haar muzikale Keti Koti-voorstelling ‘The visible cracks of life’s struggles and tears’. Doelwijt neemt het publiek mee op een reis door haar wereld, waar haar afkomst altijd vragen oproept. Ze wordt daarbij ondersteunt door pianist Tico Pierhagen, Benson Enowben Itoe en percussionist Mamour Seck.
Festival
Op zaterdag 6 juli vieren we de vrijheid met een kleurrijk, bruisend festival voor jong en oud op drie locaties in de stad: In de Akerk vieren we de vrijheid met swingende muziek van de Kaseko-band Sometimes en met kinderactiviteiten en een foodfestival met exotische gerechten. Museum aan de A heeft een familieprogramma met meesterverteller en kids- comedian Wijnand Stomp, alias meneer Anansi. Er zijn optredens van onder andere internationaal schrijver en journalist Vamba Sherif, danser Juersson Hermanus en spoken word artiest Cissy Joan. Er kan gedanst worden op de Afrikaanse muziek van Basile Maneka.
In het Noorderplantsoen presenteert Kwaku Groningen een gevarieerd programma dat draait om de spirituele veerkracht van de Afrikaans-Caribische diaspora. Centraal staat de sociaal sculptuur van beeldend kunstenaar Faisel Saro, waarbij alle aanwezigen met elkaar in verbinding komen te staan. Er is theater, zang, dans en lekker eten, met als hoogtepunt een optreden van de bekende Surinaamse Kaseko-band Kankantrie. Om 20:00 uur begint het spectaculaire muziekprogramma in de Akerk met onder andere swinging gospel van The New Gospel Sensation, legendarische reggae van THE LDE Tribute to Lucky Dube en dansbare salsamuziek van de nieuwe band Son de Hoy van Junior Martir.
Keti Koti Groningen 2024
Keti Koti Groningen 2024 is een cultureel programma in juni en juli rondom de afschaffing van de slavernij dat voortkomt uit een samenwerking tussen burgerinitiatieven, instellingen en de gemeente Groningen. Het samenwerkingsverband bestaat uit Comité 30 juni 1 juli Groningen van Stichting Noaberschap, Akerk, Gemeente Groningen, Groninger Museum, Forum Groningen, Kwaku Groningen, Museum aan de A, Noorderpoort, Pittig Gekruid en Waard (voorheen Discriminatie Meldpunt Groningen).
Foto: Keti Koti Groningen