
Rijksuniversiteit Groningen: geen geld naar bètastudies
GRONINGEN – De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat geen geld naar bètastudies verschuiven, zo laat de universiteitsraad weten.
Hiermee gaat de RUG in tegen het advies van onderzoekscommissie-Van Rijn, dat namens het kabinet de verdeling van onderwijsgelden onderzocht. Van Rijn kwam vorige maand tot de conclusie dat er extra geld naar bètastudies moet. Volgens de commissie is het van ‘groot maatschappelijk belang’ dat de capaciteit van bèta- en techniekopleidingen beter aansluit bij groeiende vraag van de arbeidsmarkt.
‘Pervers mechanisme’
Het herverdelen van de gelden gaat echter ten koste van alfa-, gamma- en medische opleidingen die vooral de RUG aanbiedt. Dat kost de universiteit vervolgens studenten en juist daar zit hem de crux. Universiteiten krijgen namelijk geld op basis van het aantal studenten. Wanneer de adviezen zouden worden overgenomen heeft de RUG negen miljoen euro per jaar minder te besteden. De commissie noemt deze manier van verdeling in haar rapport een ‘pervers mechanisme’ en een ‘overmatige groeiprikkel’ dat onmiddellijk gereduceerd moet worden.
De RUG zegt echter niet van plan te zijn om de herverdeling van de onderwijsgelden door te voeren. “Wij zijn tegen elke herverdeling van geld, zowel intern als extern”, laat de universiteitsraad unaniem weten. De raad vindt dat de herverdeling geen werkelijke oplossing biedt voor de financieringsproblematiek binnen het hoger onderwijs en is van mening dat het verschillende wetenschapsgebieden tegen elkaar op zet. Bovendien zou het volgens de universiteitsraad betekenen dat er door de herverdeling in het eerste jaar 180 banen verloren gaan bij medische wetenschappen, sociale studies en geesteswetenschappen. Daar tegenover zouden er slechts 120 banen voor terug komen bij de faculteit Science and Engineering.
Al met al ziet het er dus naar uit dat de RUG meer oog lijkt te hebben voor haar medewerkers en de korte termijn, dan voor het bieden van kwalitatief en toekomstbestendig onderwijs in het maatschappelijk belang. Maar dat wisten we eigenlijk al door de peperdure feestjes die de universiteit regelmatig voor haar vertrekkende medewerkers organiseert…
Foto: Google Maps