Nieuws over Het Hogeland

Tussenland zet met BAAK persoonlijke verhalen over de Noordkust centraal

Door | 19 juli 2024

LAUWERSOOG – Theatermaker Sijas de Groot is begonnen aan een 12-daagse zwerftocht langs de Noordzeeroute, van Harlingen naar Lauwersoog. Met de Waddenzee op de achtergrond, verzamelt hij verhalen van mensen die hij onderweg ontmoet. Lokale bewoners, ondernemers en passanten worden uitgenodigd om met hem in gesprek te gaan over het verleden, heden en de toekomst van het kustlandschap.Met… Lees meer »

Fré Schreiber op visite tijdens Gronings uitje in Museumboerderij Verhildersum

Door | 16 juli 2024

LEENS – Een Gronings uitje. “Fré komt op visite… kom joe ook?! “In de Museumboerderij van Verhildersum ontvangen we Fré Schreiber aanstaande zondag, 21 juli, om 14.00u. te midden van de tentoonstelling van Ede Staal.  Een Gronings uurtje. “Hoe het programma er precies uit gaat zien… dat weten we nog niet precies”, aldus Swanny Beukema. Maar met Fre… Lees meer »

Nieuw kantoorverzamelgebouw in Uithuizen voor ondernemers en zzp’ers

Door | 15 juli 2024

UITHUIZEN – Een nieuw, kleinschalig kantoorverzamelgebouw opent haar deuren in Uithuizen; met een focus op het bieden van flexibele en betaalbare kantoorruimte voor ondernemers en zzp’ers in gemeente Het Hogeland. Dit recent gerenoveerde -en volledig gasloos gemaakte- pand biedt negen strak afgewerkte kantoorruimtes die naar behoefte kunnen worden samengevoegd, ideaal voor kleine bedrijven, zzp’ers en startups. “Deze locatie… Lees meer »

Voorstelling Hooge Tonen krijgt steeds meer vorm: Kaartverkoop gestart

Door | 12 juli 2024

LEENS – De contouren van de Gronings Vuur-productie in Het Hogeland worden steeds meer zichtbaar. Op het historische Landgoed Verhildersum verrijst eind september het dorp van de toekomst. Dat is het decor van Hooge Tonen, een muzikale vertelling over de toekomst van Het Hogeland. De kaartverkoop is inmiddels gestart via groningsvuur.nl. Bart de Vrees is artistiek projectleider van… Lees meer »

Historisch Oogstfestival op het Landgoed Verhildersum in Leens

Door | 11 juli 2024

LEENS – Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus vindt het grootste historische evenement van Het Hogeland plaats bij Museum Borg Verhildersum in Leens: het Historisch Oogstfestival. Een feest van herkenning en nostalgie, maar ook een plek om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van een weekend vol gezelligheid. Herleef de 19e eeuw Benieuwd hoe het leven… Lees meer »

Nieuwe terreinwagens voor zeehondenwachters op Waddeneilanden

Door | 5 juli 2024

PIETERBUREN – Afgelopen week heeft Zeehondencentrum Pieterburen twee nieuwe terreinwagens afgeleverd aan de zeehondenwachters op Ameland en Schiermonnikoog. In samenwerking met haar mobiliteitspartner MHC Mobility zijn twee Toyota’s Hilux beschikbaar gesteld die speciaal zijn uitgerust voor de unieke omstandigheden waarin de zeehondenwachters werken. De nieuwe terreinwagens worden voornamelijk ingezet op het strand en andere moeilijk bereikbare gebieden waar… Lees meer »

Sander Blom op tournee door provincie met Groninger volksverhalen

Door | 18 juni 2024

PROVINCIE – Wist je dat de laatste echte kluizenaar in Nederland op het Hogeland woont? En wie was nu eigenlijk precies Aagt? Op zaterdag 29 juni houdt schrijver Sander Blom een tour langs drie markante locaties in de provincie Groningen, om antwoord op deze en meer vragen te geven. Hij begint bij de luchtwachttoren in Warfhuizen en presenteert… Lees meer »

Gert Sennema & Westkantstad treedt 23 juni op bij Verhildersum

Door | 18 juni 2024

LEENS – Gert Sennema & Westkantstad treedt op zondag 23 juni vanaf 14.00 uur op bij Museum Borg Verhildersum. Voor- of achteraf kan men de dubbelexpositie Moederland van Gert Sennema en Willem van der Velde bezoeken. Als singer-songwriter en verhalenverteller brengt Gert Sennema zijn eigenzinnige composities tot leven, ondersteund door de talentvolle bandleden met diverse muzikale achtergronden. Een… Lees meer »

Swanny Beukema nieuwe drijvende kracht bij Verhildersum

Door | 18 juni 2024

LEENS – Swanny Beukema is per 1 juni begonnen aan een nieuwe uitdaging. Bij Museum Borg Verhildersum zorgt zij voor de Communicatie & Publieksactiviteiten. Het nog bekender maken van het Landgoed Verhildersum is wel aan Beukema toevertrouwd. Ze heeft meer dan twaalf jaar de Uitagenda Dasjagoud maandelijks uitgegeven. Nu gaat ze activiteiten organiseren bij Verhildersum en zorgen dat… Lees meer »

Groningse versie ‘Lampje’ gepresenteerd bij KinderBoekenHuis door Fré Schreiber

Door | 16 juni 2024

WINSUM – Afgelopen zaterdag 15 juni, was de presentatie van de Groningse versie van het meermaals bekroonde boek ‘Lampje’ (nu ‘Lampke’) van Annet Schaap in het KinderBoekenHuis. Fré Schreiber, de omtoaler van het bouk, was meteen gegrepen door het verhaal. Hij vernam dat het al in meer dan 20 talen was vertaald, maar nog niet in het Gronings.… Lees meer »