Groningen als decor in nieuw boek over heldhaftig muisje

Groningen als decor in nieuw boek over heldhaftig muisje

ONDERDENDAM – Kunstenaar Edwin Grissen uit Onderdendam is bezig met een boek over een heldhaftige muis dat zich afspeelt in Groningen.

“Ik ben al een tijd lang met een boek bezig over een muis Hero genaamd”, vertelt Grissen. In het boek gaat Hero op zoek naar zijn vader. Het muisje beleeft de wildste avonturen die zich voor een groot deel in de stad Groningen afspelen. Het schilderij Hero en de kraai (afbeelding) vertelt een van die spannende avonturen.

“Ik stel me voor, wanneer ik een nieuw werkje wil maken, wat de muis nu weer aan het doen zal zijn”, aldus Grissen. “Daarbij heb ik altijd voor ogen dat hij open staat voor elke ervaring. Het is inmiddels een bereisd karaktertje die met een open blik naar de wereld kijkt. Hij is geïnteresseerd in elke personage die hij tegenkomt en probeert het beste er van te leren.”

“De enige die hij schuwt is de mens”, zo weet Grissen. “Een confrontatie met de mens zal hij nooit aan gaan, al deelt hij in zijn belevingswereld er veel mee. Hero is altijd zoekende en dat maakt hem een romanticus. Hij zoekt grenzen en werelden op om uiteindelijk meer over zichzelf te weten te komen.”

Muis als medicijn

Het Groningse muisje is een incidenteel ontstaan karaktertje dat zich een plek heeft veroverd in de wereld van de kunstenaar. “Voor mijn gevoel is het lang geleden dat ik plezier heb ervaren aan het schilderen”, vertelt hij. “Maar met dank aan mijn kleine muis ervaar ik in mindere tijden weer veel plezier.”

“Hero en ik hebben elkaar echt gevonden. Dat klinkt erg sentimenteel en daar ben ik me erg van bewust, maar toch voelt het wel zo. Met de winterperiode treedt ook wat duisternis in mijn gemoedstoestand. Het werken aan de schilderijtjes met de muis hebben een positief effect hierop. Een goed medicijn en het kost niks.”

Ben je benieuwd naar een voorproefje van het muizenboek? Grissen werkt elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur in zijn atelier aan Achterwerk 2 in Onderdendam. Daar kun je zien welke schilderijen er mogelijk nog meer in het boek komen. Het is nog niet bekend wanneer het verhaal van Hero wordt gepubliceerd.

Edwin Grissen

Edwin Grissen studeerde in 1996 af aan de Academie Minerva in Groningen. Hij profileerde zich voornamelijk als maritiem schilder, maar schildert ook graag stadsgezichten. Zo maakte Grissen een serie kleine werkjes met als thema de stad Groningen die niet groter zijn dan 10 bij 15 centimeter.

Grissen exposeerde eerder dit jaar onder andere in de openbare ruimtes van MartiniPlaza en tijdens Flokstra Salon 1970-2019, een groepsexpositie ter gelegenheid van het afscheid van Flokstra Kunstenaarsbenodigdheden. Meer weten? Kijk op edwingrissen.com.

Foto: Edwin Grissen