Informatieavond in Winsum over 5G in Groningen: ja of nee?

Informatieavond in Winsum over 5G in Groningen: ja of nee?

WINSUM – Op donderdag 11 april is er in zalencentrum De Hoogte in Winsum een informatieavond over 5G voor bewoners en politici.

Is de uitrol van 5G over Groningen wel zo verstandig? Niet voor niets waarschuwt een groep van 180 wetenschappers de regeringen voor de mogelijk schadelijke effecten op de gezondheid van mensen, dieren en planten. Een groeiende groep bewoners van Het Hogeland heeft hier vragen over. Wanneer komt hier de uitrol van 5G? Wat kunnen we er precies mee? Is dit wel de aangewezen manier om een economische boost aan Groningen te geven of gaat het juist arbeidsplaatsen kosten? Wat zijn de effecten op onze gezondheid en leefomgeving?

Een aantal bewoners bij wie deze vragen leeft heeft zich verenigd in ‘Ongerust over 5G’. In de afgelopen maanden hebben gesprekken plaatsgevonden tussen deze bewonersgroep en de fracties van nagenoeg alle politieke partijen van de Provinciale Staten van Groningen en de nieuwe gemeente Het Hogeland. Het eerste dat in deze gesprekken opviel was dat politici vaak in de veronderstelling zijn dat gemeente- en provinciebesturen niets over de komst van 5G te zeggen hebben. Echter als bewoners willen we er op kunnen vertrouwen dat onze bestuurders garant staan voor een veilige leefomgeving.

Daarnaast merkten de politici op dat de straling van 5G-systemen onder de norm blijft die de Gezondheidsraad als veilig beschouwt. Veel wetenschappers geven aan dat die Nederlandse norm te oud en onbetrouwbaar is, omdat deze alleen op de warmte-effecten is gebaseerd. Juist de biologische effecten van 5G zijn belangrijk, maar tot op heden nog onvoldoende door onafhankelijke wetenschappers onderzocht. Het uitrollen van 5G is onverantwoord voordat 100% zeker is dat het geen schade kan aanrichten.

Op de informatieavond ‘5G: ja of nee?’ zijn er de volgende sprekers:

  • Peter Rake, projectleider van 5Groningen, Economic Board Groningen
  • Yvonne Trenning: adviseur van het Antennebureau
  • Hugo Schooneveld, bioloog en voormalig bestuurder Stichting EHS
  • Rob Verboog, stralingsbewuste organisaties

Met het organiseren van deze informatieavond heeft ‘Ongerust over 5G’ als doel om bewoners en politici zo goed mogelijk over dit actuele onderwerp te informeren. Alleen op basis van alle feiten kan zo een ieder zijn/haar verantwoordelijkheid nemen. Iedereen is van harte welkom!

De zaal opent om 19.00 uur en de aanvang is om 19.30 uur. Toegang is gratis en informatie/opgave kan via ongerustovervijfg@xs4all.nl.

Foto: mohamed_hassan/Pixabay