Nederlandse vertaling en theatervoorstelling voor Tiggeljong

Nederlandse vertaling en theatervoorstelling voor Tiggeljong

BEDUM – Tiggeljong, het verhaal van Yp de steenfabrieksarbeider krijgt een Nederlandste vertaling en theatervoorstelling.

De eerste uitgave van het de historische roman verscheen in 2018 in het Hogelandsters en was een groot succes van Onderdendam in Groningen tot Voorst in Gelderland. Inmiddels zijn er bijna 1.200 exemplaren verkocht en is het boek zo goed als uitverkocht. Om het verhaal van Yp aan een breder publiek te kunnen vertellen, verschijnt de Nederlandse vertaling op 29 juni.

De hoofdlijn van het boek is vertaald naar het Nederlands, met behoud van de dialogen in alle plaatselijke dialecten van de streken waar Yp woonde en werkte. Dit gebeurde in samenwerking met Nane van der Molen en, voor de dialogen, met de omtaolers van de plaatselijke Nedersaksische dialecten: het Hoogelandsters, Drents, Veenkoloniaals, Sallands en Oost-Veluws.

Theatervoorstelling

Tegelijkertijd met de verschijning van de Nederlandse vertaling maakt Yp ook zijn debuut op het toneel. Theaterproject De Hoven is een initiatief van Inés Kok uit Zutphen. Het boek werd door haar bewerkt tot een script voor een voorstelling met ruim twintig spelers, waarbij Joël Nijhuis de rol van Yp voor zijn rekening neemt. De voorstelling wordt in Brummen opgevoerd op 29 juni en speelt zich af in de tijd van de steenfabrieken en brengt het harde leven van de fabrieksarbeiders in beeld.

Elke twintigste voorintekenaar van het boek mag bovendien gratis mee met de busreis naar de theatervoorstelling van Tiggeljong Yp op zaterdag 29 juni. Heb je het boek al, dan kun je je ook apart voor de busreis en voorstelling aanmelden. De kosten bedragen 25 euro per persoon (zelf lunchpakket meenemen). Er kunnen maximaal 50 personen mee. Kijk voor het programma op noordproof.nl/tiggeljong-yp.

Yp, de steenfabrieksarbeider

Met enkel drie jaar lagere school staat Yp al op z’n dertiende op het land om “als een grote” zijn vader te helpen met klei spitten voor de steenfabriek. Uit pure noodzaak, om het grote, arme gezin draaiende te houden en van eten en brandstof te voorzien. En dat zes dagen in de week, veertien uur per dag. Omdat hij vooruit wil in het leven en de armoede wil ontvluchten, breekt hij met zijn verleden in Onderdendam en werkt hij zich op via de steenfabrieken bij Strating in Oude Pekela, Boogerd in Noordscheschut, Hengforden in Olst en ‘t Hoendernest in Voorst.

Tiggeljong, het verhaal van Yp, de steenfabrieksarbeider is geschreven door Jan Bos uit Bedum. Het boek (ISBN 978 90 79742 23 3), telt 160 pagina’s en is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Foto: NoordPRoof Producties