Accenten verduurzamen dorpshuizen/MFC’s

Accenten verduurzamen dorpshuizen/MFC’s

Medio juni presenteerden de besturen van de dorpshuizen en multifunctionele centra (MFC’s) hun plannen om te verduurzamen in dorpshuis De Dörpsstee in Noordhorn.

De presentatie maakt deel uit van het Koploperproject verduurzamen van dorpshuizen en MFC’s. Een groot aantal dorpshuizen wil energieneutraal en gasloos worden, bijvoorbeeld door gevelisolatie, ledverlichting, een warmtepomp, infraroodpanelen, zonnepanelen en/of een verlaagd plafond. Daarnaast wil een groot aantal dorpshuizen een flexibele indeling/inrichting om meerdere functies te kunnen huisvesten.

Wethouders Henk Bakker en Fred Stol zijn blij met de gepresenteerde plannen: “Alle waardering dat de dorpshuisbesturen, die bestaan uit vrijwilligers, zoveel tijd en energie in dit Koploperproject steken!”

Uitvoering van de plannen

De komende tijd gaan de dorpshuizen en MFC’s aan de slag met het concreet maken van de plannen en met het nadenken over (slimme) financiering van de plannen. In het najaar volgt dan de uitvoering.

Koploperproject

In september 2017 is het Koploperproject verduurzamen van dorpshuizen en MFC’s van start gegaan. Alle twaalf dorpshuizen en MFC’s in de gemeente Zuidhorn doen mee aan dit project, dat loopt tot eind 2018. Voor het project stelt de gemeente Zuidhorn een bedrag van € 300.000 beschikbaar. Om de aanpak goed te laten aansluiten bij deze doelgroep, wordt nauw samengewerkt met Groninger Dorpen.

Foto: Pixabay