Van Vondel presenteert herdruk boek op 21 april in Winschoten

Van Vondel presenteert herdruk boek op 21 april in Winschoten

Bert van Vondel presenteert op zaterdag 21 april van 14.00 tot 15.30 uur de herdruk van zijn boek Oorlog is misleiding en bedrog bij Bruna Nieborg in Winschoten.

Het eerder onder zijn pseudoniem Fre Morel verschenen spraakmakende boek was al sinds jaren uitverkocht. De lezers waren unaniem in hun oordeel dat het boek een volstrekte eye opener is en dat de kijk op de Eerste en Tweede Wereldoorlog nooit meer hetzelfde zal zijn. Uitgeverij de Blauwe Tijger uit Groningen heeft het boek heruitgebracht.

Herdruk boek actueler dan ooit

Ter gelegenheid van de verschijning van Oorlog is misleiding en bedrog verschijnt er een kleiner werk van Van Vondel over de geldstromen en belangen achter de Spaanse ‘burgeroorlog’ van 1936 – 1939, getiteld Vuil spel. De twee boeken hebben een haast cynisch moment van verschijnen uitgekozen, namelijk 14 april, de dag van de grote raketaanval van de Verenigde staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op Syrië.

Van Vondel: “Evenmin als de oorlog in Syrië een burgeroorlog is, was de Spaanse dat ook. De oorlog paste gewoonweg in de geopolitieke strategie van het Britse rijk – en niet enkel om het ‘rode gevaar’ te bestrijden. En zoals in het Syrië van nu enkel en alleen de Syriërs worden geslachtofferd, waren destijds de werkelijke slachtoffers alleen de Spanjaarden zelf.” Van Vondel noemt die oorlog dan ook toepasselijk burgerslachting in plaats van burgeroorlog.

Lezing Oorlog is misleiding en bedrog

Ter gelegenheid van de verschijning van de beide boeken houdt Van Vondel twee lezingen onder het motto ‘Oorlog is misleiding en bedrog’. Maandag 30 april in Hotel Royal York in Winschoten en dinsdag 1 mei in de Pekelahof in Oude Pekela. Beide avonden van 19.00 tot en met 20.30 uur. Iedereen is welkom en bijwonen van de avond is gratis.

Bert van Vondel

Van Vondel is oprichter van en gastdocent bij Stichting Vredesonderwijs Nederland. De stichting geeft gastlessen over vredesonderwijs op basisscholen.

Foto: Stichting Vredesonderwijs Nederland