Column: Boerka

Column: Boerka

COLUMN – Ook zo benieuwd wat voor kleur sokken Peter R. de Vries aanheeft…? Ik kan ‘s ochtends niet opstaan zonder eraan te denken.

Dat komt zo. Peter is tegen het boerkaverbod. “Belachelijk dat we ons niet meer mogen kleden zoals we willen”, twitterde Peter stoer. “Straks gaat de overheid me nog vertellen welke sokken ik aanmoet.” Peter is blijkbaar de bommen in Sri Lanka vergeten met 253 doden en de terreuraanslagen in Tunesië gepleegd door IS-strijders in een nikab. Een beetje misdaadverslaggever zou zich toch zorgen moeten maken over de nationale veiligheid lijkt me. Anders ben je een held op sokken.

Annemarie van Gaal had het bij Jinek goed gezien. “Ik vind het eng dat ik geen contact met je kan maken”, zei ze beleefd tegen nikab draagster Tamara Youssef. Advocaten Spong en Plasman keken zuur maar Annemarie raakte precies de kern van de zaak.

We moeten niet alleen de boerka en nikab verbieden maar ook het dragen van petjes bij de pinautomaat. Alle gestolen bankpasjes worden in de gleuf geduwd door petjes. Als mijn iPhone al gezichtsherkenning heeft kan er bij de flappentap best een petjesherkenning vanaf. Eerst petje af dan poen. En daarbij moet een bankrover met bivakmuts per direct zwaarder worden bestraft. Echt zo flauw om je gezicht te bedekken. En dat alleen voor een hoofdrol in het programma ‘Opsporing Verzocht’.

Misschien ook beter om alle clowns te verbieden. Zeker in Den Haag. Meteen al die maskers af en je ware gezicht tonen. Vanaf nu geen clowneske kamerdebatten meer vol Pipo zonnetjes en Pierrot traantjes om het stemvee zoet te houden. Trouwens altijd gedacht dat Pennywise (de dansende clown in Stephen King’s; “Het”) een vermomming was van Alexander Pechtold. Maar dit geheel terzijde.

PvdA Barbapapa Jan Hendrik Biemond demonstreerde in een gele boerka op eigen houtje tegen het verbod. Marjolijn Moorman liep er rood van aan. Beetje oppassen Hendrik. Je kunt er wel leuk uitzien in je bananenboerka maar voor je het weet ben je zelf de pisang.

Op de Koekamp werd vrijdag een stil protest gehouden tegen de gezichtsbedekking. Alsof er al een boete van € 150.- is uitgeschreven. U begrijpt het. Dit is Nederland. We kijken snel de andere kant op. Blij dat ons hoofd er nog opzit. Welkom bij het failliet van de rechtsstaat.

De boerka en de nikab hebben niks met religie van doen. Niets in de islam, de Koran of de soenna schrijft deze haatgewaden voor. Het is een symbool van slavernij van de vrouw en de standaard voor extreem fundamentalisme. Als het dragen van deze sterfgordijnen een breekpunt is dan zijn er gelukkig nog tientallen landen waar het wel mag. Veel plezier daar. Maar een klein beetje respect naar het land en de mensen waar je woont kan niet teveel gevraagd zijn. Behalve voor Peter R. de Vries. Ik gok dat ie vandaag zwarte sokken draagt met kleine gele boerkaatjes.

Ronny Lammers

Foto: Hans/Pixabay