Column: Hoe haal je levende organen uit een dood lichaam?

Column: Hoe haal je levende organen uit een dood lichaam?

COLUMN – Het is onmogelijk om levende organen uit een dood lichaam te halen, zo schrijft Ger Lodewick in ‘Wat je over orgaandonatie zou moeten weten’.

Vanaf 1 juli 2020 krijgen we in Nederland een actief donorregistratiesysteem voor iedereen vanaf 18 jaar. Bij de nieuwe wet geldt dat zodra je niet reageert, er wordt aangenomen dat je geen bezwaar hebt tegen (postmortale) donatie van je organen en weefsels. Het is de kers op de taart van een jarenlange campagne voor het donorschap.

Op zich een goed initiatief, zou je denken. Niemand kan tegen het helpen van een ernstig ziek medemens zijn. Dat is ook de reden waarom al bijna 3,5 miljoen Nederlanders ‘ja’ hebben aangekruist bij de vraag: “Ben je bereid om na je dood je organen af te staan voor een ziek iemand die hiermee verder kan leven?” Maar deze vraag is niet helemaal correct.

Geen enkele orgaandonor is namelijk dood. Met de organen van een dode donor kun je niets meer beginnen. Alleen levende organen zijn bruikbaar voor orgaantransplantatie en dat is ook logisch, want wat moet je met bijvoorbeeld een dood hart in je lijf? Dat krijg je echt niet meer aan de praat… Organen voor transplantatiedoeleinden dienen levend te zijn en levende organen bevinden zich enkel en alleen in levende mensen.

“Het fundamentele probleem is dat je geen organen kunt transplanteren van een echte dode. Vandaar ook de pogingen om ‘dood’ opnieuw te definiëren met ‘hersendood’ om transplantatie maar mogelijk te maken.”

David W. Evans, cardioloog

De vraag zou dus moeten luiden: “Ben je bereid je organen af te staan, ook als je zeker weet dat je nog leeft, maar wel hersendood bent verklaard, omdat je lichaam (lees: hersens) niet meer reageert op bepaalde prikkels? Ben je bereid om je dan zonder narcose open te laten snijden, terwijl de kans groot is dat je alles voelt en je vóór de operatie wellicht nog bij had kunnen komen?”

Bij een dergelijke vraag zouden echter nog maar weinig mensen zich laten registreren en zouden er in het medische circuit bijzonder weinig organen meer terechtkomen. Toch is het volgens Ger Lodewick (1944) wel de vraag die gesteld zou moeten worden. Lodewick onderzocht jarenlang de problematiek van orgaandonatie en schreef daarover drie informatieve boeken als hulpmiddel bij de keuze voor donorschap. Weet wat je kiest!

Interview Ger Lodewick

Foto: Ger Lodewick