Column: Kappen

Column: Kappen

COLUMN – Dat u op deze zondagochtend wakker bent geworden is te danken aan uw grote vriend; de boom. Uw hofleverancier van zuurstof.

Door hem proeft u het leven en zweeft iedere dag van geluk. Maak vandaag eens een boswandeling, sla uw armen om een boom en schreeuw; “bedankt lieve boom.” Niks aantrekken van op hun voorhoofd wijzende dagjesmensen uit de grote stad. Die waarderen alleen hun plastic kerstboompje van zolder.

Amsterdamse bomen huilden op woensdag. Treurwilgen bogen hun hoofd om de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij werd slachtoffer van een liquidatie. Amsterdam is nu ook overdag een schiettent. Halsema roept dat het een aanval is op de rechtstaat. Mooie woorden. Maar te laat. De onderwereld lees drugswereld heeft Halsema-City allang overgenomen. Oey oey daar helpt geen nep pistool tegen.

Op islamitische haatscholen leren ze hoe je vrouwen moet stenigen en homo’s van het dak gooit. We hebben de strijd allang verloren. “Iedereen is welkom in mijn kerk”, zegt Gert Jan Zegers. Ach man. Altijd die zalvende compromissen. Die glibberige braafheid. Zie je dan niet dat het oorlog is. Niet als je onder de Algemene Beschouwingen naar Feyenoord zit te kijken. Maar wel vijf jaar procederen tegen Wilders om z’n “Minder minder”. Een miljoenen verslindend peperduur politiek-corrupt en gemanipuleerd proces. Een lachertje. Dat is wat onze rechtstaat is. Een Grapperhausgrap waar je niet om lacht.

Opbloeien doen we niet bij tradities die verdwijnen. De linkse NPO/NTR steunt Silvana Simons en we krijgen dus roetveegpieten bij de Sinterklaasintocht in Apeldoorn. We capituleren voor de steuntrekkende hufters van “Kick Out Zwarte Piet”. We capituleren voor de kerststol en capituleren voor de Gouden Eeuw. Nederland brokkelt per dag zienderogen af. En we hebben er weer een nieuwe vijand bij; Stikstof.

Op de A2 mogen we overdag geen 130 rijden. Bouwprojecten liggen stil. Nederland ligt plat. Klimaat gered. Economie naar de klote. Behalve in Gilze Rijen. Daar bouwen ze voor 40.000.000 euro een asielzoekerscentrum voor 1200 asielzoekers. Da’s 33.000 euro p.p. Bergen met geld naar het AZC voor de opvang van buitenlanders. Maar starters kunnen hier fluiten naar een woning.

We maken ons liever druk over een warmtepomp terwijl er elke minuut in het Amazonewoud een gebied verdwijnt ter grootte van een voetbalveld. Bulldozers zijn continu bezig bomen uit de grond te trekken. Mensen die bomen proberen te redden tegen de illegale houtkap worden vermoord of bedreigd door criminele organisaties.

Als je kijkt naar wie het vriendelijkst met de aarde omgaat, dan winnen bomen het altijd van mensen. Bomen hebben net als de mens water en liefde nodig. We zijn vergelijkbaar. Want ook een boom is niet zomaar gewoon.

Als we straks leven op de puinhopen en alleen nog worden omgeven door dolgedraaide windmolens en oververhitte zonnepanelen. Als we straks moeten leven zonder bomen en dieren. Als we straks worden geregeerd door vreemde geloven en Nederland allang Nederland niet meer is. Kunnen we het misschien nog vragen aan een oude ondergedoken boom. Vragen hoe het ooit was.

Ronny Lammers

Foto: Picography/Pixabay