Column: Pride

Column: Pride

COLUMN – “Aan de Amsterdamse grachten heb ik heel m’n hart voor altijd verpand.” Maar wat moet je tegenwoordig nog verpanden om er te kunnen blijven wonen.

De links progressieve elite heeft er geen moeite mee. Links lullen rechts vullen blijkt nog steeds een gouden greep. En behalve het onbetaalbare wonen word je nu als bootbezitter door foei foei Femke behoorlijk in de boot genomen. Het wordt madame blijkbaar overal te druk. Je voortbewegen is hinderlijk in haar ogen. Het liefst ziet ze je dan ook nergens meer rijden. Zelfs niet op Rooie Riek op de wallen. Sinds de letters ‘I Amsterdam’ voor het Rijksmuseum door GroenLinks zijn weggehaald, schreeuwt de stad om daadkracht. Maar vanwege Halsema’s chronische kaakkramp blijft ze het antwoord vaak schuldig. 

Bij de Amsterdamse Gay Pride was er commotie ontstaan door stoere mannen van pedoclub; “Kinderbevrijdingsfront”. Die wilden tijdens de feestelijkheden gezellig gaan flyeren voor hun viespeukerijen. Flinke Femke zal de pedo’s wel gedogen. Zeker als ze in een boerka lopen. De stad der compromissen. Een kinderhand is gauw gevuld.

The Canal Parade is het hoogtepunt van de Gay Pride. Er zijn huppelende homo’s op een bootje met roze veren tussen hun billen die roepen dat ze normaal zijn en gelijkwaardig behandeld willen worden. En wij beloven dat plechtig. Want we zijn één keer per jaar best een tolerant volk vanaf de waterkant. Het zal wel aan m’n leeftijd liggen. Misschien gaat de essentie aan mij voorbij. Ik heb veel homo en lesbo vrienden. Die gaan gewoon normaal op in de maatschappij. Integreren moeiteloos. Waarom moet er dan eens per jaar zo’n rariteitenkabinet langsvaren met clowneske andersgeaarden. Zie ik struise figuren met baarden in leren strings en netkousen peniswiegend op hun pumps.

Als ik als homo mijn kastdeur op een kier zou hebben staan en zag dat dit mijn voorland was trok ik hem meteen keihard weer dicht. Gerard Joling, zelf niet vies van een verentooi, zei ooit eens in een interview dat het goed was om te laten zien dat er bij grote bedrijven, politie en leger veel doodgewone jongens en mannen werken die toevallig homo zijn. “Maar met homoacceptatie heeft het natuurlijk geen reet te maken. Ik denk eerder dat het averechts werkt”, aldus Gerard.

En zo is het maar net. De Gay Pride is verworden tot een ordinaire seksorgie met de gedachte: “alles moet kunnen”. Op zo’n manier werk je discriminatie juist in de hand. Volgend jaar de Canal Parade maar eens organiseren tijdens het Prinsengrachtconcert. Dan vieren we het in stijl. Geen leren strings en tangaslips maar rokkostuums en baljurken. Iedereen zwierend over de grachten. Wedden dat alle kasten opengaan…?

Ronny Lammers

Foto: misign/Pixabay