Column: Verward

Column: Verward

COLUMN – Nederland raakt massaal van het padje. De eerste helft van dit jaar waren er om precies te zijn 47.632 verwarde mensen.

En niet alleen in een speeltuin in Almere of in een Limburgse boerkabus. Ook de start van het nieuwe televisieseizoen dipte mij. Paul de Leeuw zeikt alles en iedereen af ten faveure van zichzelf. “Als je me slaat, plas ik over je heen”, zei hij stoer tegen Patricia Paay. Alles voor de kijkcijfers. Het maakt niet meer uit wat je zegt. Patries was meteen pissed. Ook dat nog.

Jandino Asporaat is een komediant. Vindt hij. In die hoedanigheid mocht hij de heren voetballers een paar minuten vermaken op een voetbalgala. En er werd gelachen. Door Jandino. Om zichzelf. Jandino is een pratend leeghoofd en stond achteraf met een bek vol heel veel tanden. Hoe zou het met Jandino’s moeder zijn? Waarschijnlijk beter dan met die van Johan Derksen.

Regel 1; Maak nooit grappen over dode moeders. Regel 2; Zeker niet die van Johan Derksen. Nu doet Jandino huilie huilie. Om de hatelijke berichten die hij op de sociale media ontvangt. Dat hij lijkt op een kale kokosnoot was nog de mildste. Hoor ik daar Jandino om z’n moeder roepen..?

Verwarrend was ook het optreden van Herman Brusselmans bij Jinek. Herman is seks en seks is Herman. Seks heb je nodig. Zeker als je tegenover Beau staat. Wat programmering betreft dan. “Om seks moet je lachen”, zei Herman. Nou lijkt mij eerlijk gezegd dat seks én lachen de boel niet jofel overeind houdt. Het heet niet voor niets de slappe lach. Al helemaal niet als je bij een dame op leeftijd haar vulva ontdekt en volgens Herman moet denken aan een “ontplofte smoel van een bejaarde hamster”.

“Denk je dat je door zulke expliciete beschrijvingen bijdraagt tot het normaliseren van praten over seks?”, vroeg Jinek voorzichtig. Herman’s neus liep een beetje viagra blauw aan. Hij dacht waarschijnlijk aan zijn 34 jaar jongere vriendin met d’r kort gewiekte baby hamster. Mijn vinger zette het geluid uit. Ik wist genoeg.

Zonder zingende Anita Meyer kunnen we gelukkig weer bij Carolien onze spijt betuigen. Zonder bosje bloemen. Das nog eens bezuinigen. Nee, geef mij maar Bert. Die pakt tenminste uit met z’n limo en een diner voor de hele familie. De EO hè. Het geld Gods. Al die spijtneuzen hebben twintig jaar op Carolien moeten wachten. Man man, al die jaren geen sorry willen zeggen tegen elkaar. Zandzakken voor de deur. Handgranaten in de vensterbank. Tot de tanden toe bewapend de hond uitlaten. Zetten ze zich nu te kakken voor heel Nederland. Dat spijt mij dan weer.

Staatssecretaris Raymond Knops zou ook zijn excuses moeten aanbieden aan architecte Ellen van Loon vanwege de onbenulligheid over de renovatie van de Tweede Kamer. In onze bananenmonarchie is een tropische tuin een must. Liefst met planten die tegen witte wijn kunnen. Architectenbureau OMA krijgt 2.7 miljoen van de mannen zonder smaak.

Thuis in bed hoorde ik mijn hamster in z’n molentje harder rennen dan gewoonlijk. Hij leek verward. Waarschijnlijk bang dat Herman Brusselmans hem achternazat.

Ronny Lammers

Foto: Ronny Lammers