De Groninger Krant is dé digitale krant van Groningen, een betrouwbare nieuwsbron voor zowel inwoners van de stad en provincie Groningen als voor een breder publiek daarbuiten. Wat ooit begon als een kleinschalig hobbyproject, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelgelezen platform met meer dan 500.000 bezoekers per jaar. Dankzij onze aansluiting bij Google Nieuws worden onze nieuwsberichten in het nieuwsoverzicht van ‘s werelds grootste zoekmachine getoond en tot ver buiten de provinciegrenzen gelezen.
Onafhankelijk, betrouwbaar en toegankelijk
De missie van de Groninger Krant is om een onafhankelijke, betrouwbare en toegankelijke nieuwsbron te zijn voor de stad en provincie Groningen. Wij zetten ons in voor lokaal nieuws, waarbij we verschillende perspectieven en meningen aan bod laten komen. Door het bieden van een platform voor zowel professionele journalisten als betrokken burgers, streven we ernaar om de stem van Groningen te versterken en het publieke debat te verrijken.
Lokale journalistiek in een digitaal tijdperk
Wij zien een toekomst waarin de Groninger Krant een van de belangrijkste digitale kranten is voor nieuws uit Groningen. We willen blijven groeien, zowel in bezoekersaantallen als in redactionele diepgang, door te blijven innoveren en inspelen op de behoeften van onze lezers. We streven ernaar om een voorbeeld te zijn van hoe lokale journalistiek in het digitale tijdperk kan bloeien, door zowel gevestigde stemmen als nieuwe, opkomende schrijvers een platform te bieden.
Het ontstaan van de Groninger Krant
De oorsprong van de Groninger Krant voert terug naar 2010, toen de domeinnaam groningerkrant.nl voor het eerst werd geregistreerd door Artificial Creations. De eerste bekende versie van de website dateert van 21 december 2010.
In 2013 veranderde de Groninger Krant van eigenaar en kwam het in handen van journalist Mike Tomale, die van 2013 tot 2017 de hoofd- en eindredactie voerde. Onder Tomale’s leiding groeide de Groninger Krant uit tot een bekende naam in het Noord-Nederlandse medialandschap. Zijn toewijding aan lokale berichtgeving en betrokken journalistiek vormde de basis voor het huidige succes van de krant.
Deze periode markeerde het begin van een enthousiast project waarbij steeds meer vrijwilligers zich aansloten. Fotografen, cameramensen, burgerjournalisten, columnisten, schrijvers en redactiemedewerkers boden zich vrijwillig aan om samen te werken aan dit nieuwe, objectieve en onafhankelijke Groningse nieuwsmedium.
Vanaf mei 2014 had de Groninger Krant een fysiek kantoor aan de Herestraat 113 in Groningen, waar een kleine, maar gedreven groep redactieleden werkte. Hier werden stagiaires begeleid en deed een groeiend aantal vrijwilligers redactiewerk. Het kantoor aan de Herestraat fungeerde als het ‘epicentrum’ van de Groninger Krant, waar ideeën ontstonden om niet alleen als schrijvende pers actief te zijn, maar ook nieuwe initiatieven te ontwikkelen zoals huiskamerdebatten tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2015.
Groei en uitdagingen
Ondanks de groeiende populariteit van de Groninger Krant, kwamen er ook uitdagingen op het pad. Het vinden van vrijwilligers die zowel enthousiast als bekwaam waren, bleek een hele opgave. Veel vrijwilligers hadden naast hun werk bij de krant andere verplichtingen zoals werk of studie, waardoor de druk op de overblijvende vrijwilligers toenam. Vooral het draaien van weekenddiensten was een probleem. Deze problemen, gecombineerd met ziekte en uitstroom, resulteerden uiteindelijk in de sluiting van het kantoor aan de Herestraat.
Een nieuwe richting
Mede door de problemen die ten grondslag lagen aan de sluiting van het kantoor en de verhuizing van Tomale naar het zuiden van het land, nam Rob van Vondel uit Groningen halverwege 2017 het stokje over. Met een frisse blik en nieuwe ideeën heeft Van Vondel de krant verder ontwikkeld en uitgebreid. Hij bouwde verder op het fundament dat Tomale had gelegd en wist de krant te versterken door een nieuwe groep columnisten en opiniemakers aan te trekken. Sommige van deze schrijvers hebben ervaring bij gerenommeerde kranten zoals Het Parool, Nederlands Dagblad en Metro.
In tegenstelling tot bij veel andere kranten, kregen de nieuwe columnisten volledige vrijheid in hun schrijfwerk, zonder dat de eindredactie daarop inhoudelijk ingreep. Dit waarborgt de authenticiteit en diversiteit van de gepubliceerde meningen en zorgde voor veel kritische columns die tot ver buiten de provincie Groningen werden gelezen. Er werd bovendien een breed scala aan nieuwe onderwerpen behandeld die voor een flinke groei in bezoekersaantallen hebben gezorgd.
Redactie
Onze toegewijde redactieleden bestaat uit ervaren journalisten, fotografen en columnisten die allemaal bijdragen aan het succes van de Groninger Krant.
- Rob van Vondel, hoofdredacteur
- Raymond Bos, nieuwsfotograaf
- Agnes Koning, nieuwsfotograaf
- Wesley Bos, nieuwsfotograaf
- Ronny Lammers, columnist
- Hielke de Boer, columnist
- Vicki Van Lommel, columnist
- Derek Hogeweg, columnist
- Mike Tomale, hoofdredacteur (2013-2017)