Diefstal vanaf bouwplaatsen neemt toe

Diefstal vanaf bouwplaatsen neemt toe

GRONINGEN – Het Verbond van Verzekeraars vindt dat er meer prioriteit moet komen om de toenemende trend van diefstal vanaf bouwplaatsen tegen te gaan.

Het verzekeraarscollectief ziet duidelijk een toename in het aantal diefstallen op bouwplaatsen. Meerdere keren per dag worden er op bouwplaatsen door heel Nederland materialen en machines ontvreemd. Beveiligingsdienst BouWatch meldt dat er in 2017 meer dan 500 mensen zijn aangehouden. Halverwege dit jaar staat de teller op 200 personen.

Georganiseerde criminaliteit

Dieven gaan bovendien steeds professioneler en geraffineerder te werk. Maarten de Roos, directeur van BouWatch: “De professionaliteit neemt toe. Er wordt als het ware ‘op bestelling’ gestolen.” En dat gebeurt steeds vaker onder cameratoezicht en de ogen van bouwvakkers. Daarom wordt bouwondernemers geadviseerd extra maatregelen te nemen.

De Roos: “Ik denk dat er vooral bij bouwondernemers meer bewustzijn moet zijn over wat ze zelf voor maatregelen kunnen nemen om diefstal te voorkomen. Dat is er nu slechts in beperkte mate. Als ik kijk naar de bouwplaatsen hier in Nederland, dan zijn de meeste daarvan niet of niet afdoende beveiligd.”

Extra maatregelen

Bouwleverancier Visser Assen is de bedenker en ontwikkelaar van BouWatch en ziet de afname van beveiligingsproducten voor bouwplaatsen groeien. Zo breidde het bedrijf het assortiment aan bouwhekken fors uit, ontwikkelde het een verkeershek van glasvezel en levert het vaker anti-diefstal beugels, afsluitbare materiaalcontainers en bouwmeterkastbeveiliging.

Dit bericht is in opdracht geschreven.

Foto: Pixabay