Documentaire en bijeenkomst over impact mantelzorg

Documentaire en bijeenkomst over impact mantelzorg

Op 8 oktober zendt NPO 2 de documentaire Moeder aan de lijn uit over de impact van mantelzorg. Aansluitend is er op 16 oktober een meet-up in Groningen.

De nieuwe documentaire Moeder aan de lijn van regisseur Nelleke Koop brengt scherp in beeld hoezeer mantelzorg een leven kan beheersen en wat voor impact dit op iemands leven heeft. Een onderwerp waar steeds meer Nederlanders mee te maken zullen krijgen. De film van New Amsterdam Film Company en Human is op maandag 8 oktober te zien op NPO 2, gevolgd door acht meet-ups verspreid over het land.

De aftrap van de meet-ups vindt op 16 oktober plaats in het Congrescentrum Hanze Plaza in Groningen. Belangstellenden kunnen tijdens deze meet-up onder leiding van Eric Corton meepraten over de impact die mantelzorg kan hebben op je leven. Ook worden er tijdens de meet-up fragmenten uit de documentaire getoond.

In de documentaire volgt Nelleke Koop drie vrouwen die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Dit doen Elien, Carin en Hanna uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De rollen van ouder en kind draaien zich om in deze observerende en emotionele documentaire over mantelzorg. De documentaire geeft een sterk inzicht in hoe deze nieuwe situatie de verhoudingen beïnvloedt.

Hoewel elke volwassene in Nederland een potentiële mantelzorger is, realiseren veel mensen zich niet welke gevolgen dit kan hebben op hun eigen leven. Terwijl de vergrijzing voortzet, zijn er in Nederland steeds minder zorgverleners beschikbaar. Bovendien blijven mensen langer thuis wonen. Daarnaast hebben om verschillende redenen volwassenen én kinderen mantelzorg nodig. Daardoor verhoogt de druk op familieleden, en ook op vrienden en buren die zich inzetten. In 2040 zal de behoefte aan mantelzorg naar verwachting verdubbeld zijn.

Kom daarom ook meepraten op 16 oktober in Congrescentrum Hanze Plaza aan de Protonstraat 16. De meet-up is van 14.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. Inschrijven kan via mantelzorgbijeenkomst.nl.

Foto: Human