Gratis plassen en poepen op de Grote Markt

Gratis plassen en poepen op de Grote Markt

GRONINGEN – Het openbare toilet op de Grote Markt is na renovatie weer open voor publiek. Tot en met 12 april is het gebruik ervan gratis.

Het ondergrondse openbare toilet is na een ingrijpende renovatie van ruim vier maanden weer toegankelijk. Om iedereen te laten zien hoe deze renovatie uitpakte, is het gebruik van deze toiletten gratis tot en met 12 april. Vanaf zaterdag 13 april is het tarief €0,50, net zoals voor de opknapbeurt.

Het monumentale ondergrondse toilet werd ontworpen door stadsbouwmeester S. J. Bouma. De renovatie werd uitgevoerd met eerbied voor de authentieke Art Deco en Amsterdamse School-elementen, die bleven natuurlijk gehandhaafd. Dat geldt ook voor de stenen borstwering met siersmeedwerk rondom de ingang van het toilet. Het toilet werd vroeger ‘de ondergrondse’ genoemd en de ingangen ervan werden wel vergeleken met de metrostations uit Parijs.

Ledverlichting en automatische handdrogers

Het monumentale toilet werd 93 jaar geleden, op 6 november 1926, in gebruik genomen. In de decennia die volgden waren er meer renovaties, maar de opknapbeurt van de afgelopen maanden is de meest ingrijpende tot nu toe. Er is gewerkt aan een nieuw toegangssysteem met een tourniquet. Ook kwamen er nieuwe toiletten, werden twee verschoonmeubels aangebracht en kwamen er nieuwe wasbakken, automatische handdrogers en ledverlichting. Het onderkomen voor de beheerders van de toiletten is ook gemoderniseerd.

Tourniquet

Als verwijzing naar hoe er vroeger betaald werd voor het toilet is het oorspronkelijke muntbakje uit 1926 opnieuw in de deur gemonteerd. Bezoekers krijgen nu toegang tot de toiletten via een tourniquet en kunnen contactloos betalen met een bankpasje. Het tourniquet wordt volgende week geïnstalleerd.

Minder validen

Het ondergrondse toilet is ook na de verbouwing niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of een rollator. De ruimte bleek te krap voor het aanbrengen van een lift, een hellingbaan of andere voorzieningen. Het toilet achter de Kiosk op de Grote Markt is wel toegankelijk met een rolstoel of een rollator. Dat geldt ook voor het openbare toilet aan het A-kerkhof Zuidzijde 10.

Openingstijden

De openingstijden van het toilet sluiten aan bij die van de winkels in het centrum:

  • Maandag 13.00 uur – 18.00 uur
  • Dinsdag 09.00 uur – 18.00 uur
  • Woensdag 09.00 uur – 18.00 uur
  • Donderdag 09.00 uur – 21.00 uur
  • Vrijdag 09.00 uur – 18.00 uur
  • Zaterdag 09.00 uur – 18.00 uur
  • Zondag 11.30 uur – 17.30 uur

Foto: Google Maps