Groningers zijn gulle fooigevers in de taxi, aldus Taxi2airport

Groningers zijn gulle fooigevers in de taxi, aldus Taxi2airport

GRONINGEN – Groningers zijn gulle fooigevers in de taxi van of naar het vliegveld, zo blijkt uit onderzoek van online taxiplatform Taxi2airport.

Het platform ondervroeg 59 taxichauffeurs uit alle provincies om gedurende een kwartaal alle ontvangen fooien te registreren. Uit een selectie van 1200 ritten op basis van gelijkwaardige afstand blijkt dat de gemiddelde prijs van een taxirit van of naar een commerciële luchthaven € 88,60 bedraagt en reizigers circa € 5,30 aan fooi geven.

De hoogte van het tipgeld is opvallend, aangezien er in Nederland geen richtlijnen zijn voor het geven van fooi aan taxichauffeurs voor ritten van of naar het vliegveld.

Groningen geeft bovengemiddeld

Groningers geven gemiddeld € 6,10 fooi voor een rit met de taxi van of naar Groningen Airport Eelde. Hiermee geeft Groningen meer dan het landelijk gemiddelde en staat onze provincie op de vierde plek na Zeeland (€ 9,07), Friesland (€ 8,78) en Noord-Brabant (€ 8,03). De reden waarom de Groningers gemiddeld meer betalen is niet bekend.

Reizigers uit Utrecht en Zuid-Holland houden de handen het meest op de knip. In Zuid-Holland ontvangen taxichauffeurs gemiddeld € 2,87 aan fooi en in Utrecht circa € 1,75.

Gemiddelde fooi aan taxichauffeurs per provincie (2016)

De commerciële luchthavens die zijn meegenomen in het onderzoek zijn verspreid over Amsterdam (Schiphol), Eindhoven (Eindhoven Airport), Rotterdam (Rotterdam The Hague airport), Maastricht (Maastricht Aachen airport) en Groningen (Groningen Airport Eelde).

Taxi2airport

Taxi2airport.com is een een online reserverings- en boekingssysteem voor taxiritten van en naar luchthavens in meer dan 130 landen. Het platform bestaat sinds 2003 en is inmiddels verantwoordelijk voor duizenden taxiritten per maand. Via website en app kan men een taxirit boeken en tot wel 35% besparen. Kijk voor het boeken van een rit of het volledige onderzoek op Taxi2airport.nl.

Foto: Pixabay