Groningse jongeren onderschatten kosten van uitvaart

Groningse jongeren onderschatten kosten van uitvaart

GRONINGEN – De kosten van een uitvaart worden door veel mensen onderschat, zo meldt de Dagelijkse Standaard.

Hoewel een uitvaartverzekering niet verplicht is, is het wel de meest voorkomende verzekering. Meer dan 65 procent van de Nederlanders heeft een begrafenisverzekering afgesloten. Toch heeft men nauwelijks een idee van wat zo’n verzekering kost.

Voornamelijk jongeren en jongvolwassenen lijken niet goed op de hoogte van de daadwerkelijke kosten die gemoeid zijn met een uitvaart. Waarschijnlijk omdat deze groep nog niet echt nadenkt over hun uitvaart. Aan de andere kant vindt twee op de drie jongeren een uitvaartverzekering belangrijk of zelfs noodzakelijk.

Kosten uitvaart

Een uitvaart in Nederland kost volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) al gauw 7.500 euro. Daarmee behoort Nederland tot de duurdere landen qua uitvaartkosten. Doordat de kosten lager worden ingeschat, blijkt dat veel afgesloten verzekeringen echter niet kostendekkend zijn en dus niet voldoende dekken bij overlijden.

De kosten voor een begrafenisverzekering zijn vergelijkbaar door het land, al kan deze per regio verschillen. Zo kan een verzekering in Groningen goedkoper zijn dan een in Amsterdam. Dit kan te maken hebben met een verschil in grafkosten door de prijs van grond, maar ook het gemiddelde bruto-inkomen van een regio speelt een rol. Daarnaast zijn er vele secundaire kosten, zoals de afscheidsplechtigheid, opbaring, de kist, bloemen, rouwkaarten en catering.

Foto: Pixabay