Pand drukkerij Heykens gekraakt; politie grijpt niet in

Pand drukkerij Heykens gekraakt; politie grijpt niet in

GRONINGEN – Een groep van circa vijftig mensen heeft zondag om 14.00 uur een pand van drukkerij Heykens aan de Akerkstraat gekraakt.

De groep wil aandacht vragen voor kamernood onder internationale studenten en heeft spandoeken opgehangen met daarop de tekst ‘We can’t live on waitinglists’ (we kunnen niet in wachtlijsten wonen). Volgens de krakers staat het pand al twaalf jaar leeg, maar dat is volgens eigenaar Henk Heykens helemaal niet het geval.

Op de benedenverdieping heeft de eigenaar een magazijn waar onder andere een dure printer staat. Daar kan hij nu niet bij. Bovendien was hij zelf bezig met het opknappen van het pand. Heykens schakelde daarom nog dezelfde middag de politie in, maar die liet de groep krakers er van zondag op maandag in slapen. Ook stelde de politie de krakers op hun gemak.

Inmiddels is de groep de bovenverdieping van het pand aan het opknappen om er kamers in te bouwen. In overleg met de gemeente hebben ze ook enkele balken verstevigd. Het CDA, de VVD en de Stadspartij hebben een spoeddebat aangevraagd. De partijen willen weten waarom het pand niet door de politie is ontruimd. De Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) laat weten afstand te nemen van de actie.

Foto: Groninger Krant