RUG krijgt geen meldpunt voor indoctrinatie

RUG krijgt geen meldpunt voor indoctrinatie

GRONINGEN – Rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wijst een indoctrinatiemeldpunt af.

Het meldpunt indoctrinatie is een initiatief van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie. Bij het meldpunt kunnen leerlingen van scholen en universiteiten melding maken van indoctrinatie door leraren die hun eigen politieke standpunten zouden verkondigen. Op die manier wil de partij onderzoek doen naar de omvang, achtergronden en oorzaken van beïnvloeding.

De introductie van het meldpunt komt nadat deze week bekend werd dat filosofiestudenten en -docenten van de Rijksuniversiteit Groningen de komst van professor Paul Cliteur naar de Groningse Nacht van de Filosofie willen blokkeren. Cliteur is een Nederlandse rechtsgeleerde, filosoof en publicist en wordt als controversieel gezien door zijn verbintenis met Forum voor Democratie.

“Wij staan voor onze docenten!”

Martin Lenz, hoofd van de vakgroep Geschiedenis van de Filosofie, meent dat het bieden van een podium aan Cliteur gelijk staat aan het ondersteunen van zijn standpunten. Hij noemt Cliteur een ‘propagandist’ en zegt geschokt te zijn door het feit dat de filosoof is uitgenodigd. Lodi Nauta, decaan wijsbegeerte, stuurde afgelopen vrijdag de hele faculteit een e-mail om de zorgen te bespreken. Sterken spreekt zich nu dus uit tegen een meldpunt: “Wij staan voor onze docenten!”, maar laat weten Cliteur welkom te heten in het kader van intellectuele diversiteit.

Op Twitter herhaalde de rector gisteren de uitnodiging aan de hoogleraar. “U bent door ons uitgenodigd voor de Nacht van de Filosofie. Onze Voorzitter College van Bestuur Jouke de Vries heeft dat aan u bevestigd. Aan de RUG is ruimte voor iedere mening. Als ‘t erop aankomt is het aan de academische gemeenschap om intellectuele vrijheid en diversiteit te beschermen.”

Foto: Rijksuniversiteit Groningen