Dit zijn de spoor- en wegwerkzaamheden voor 2019

Dit zijn de spoor- en wegwerkzaamheden voor 2019

GRONINGEN – Op verschillende plekken in en rond de stad Groningen zijn dit jaar werkzaamheden aan de weg en het spoor.

In dit overzicht delen we de verwachtingen vanuit verschillende projecten. Reis je dagelijks van, via of naar Groningen? Dan biedt dit bericht handige informatie. Op groningenbereikbaar.nl vind je alle afsluitingen en omleidingsroutes. Kijk onderaan dit bericht voor de treinvrije periodes van 2019.

April-mei: Brailleweg afgesloten

Het gedeelte van de Brailleweg onder de A28 door is van zaterdag 20 april 06.00 uur tot maandag 6 mei 06.00 uur afgesloten voor alle verkeer. In deze periode wordt het oude viaduct over de A28 bij de Brailleweg gesloopt.

April-mei: Ring West en Ring Oost

In de meivakantie vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan de westelijke ringweg. De meeste hinder voor het doorgaand verkeer wordt in het begin van de meivakantie verwacht. Tot en met vrijdag 3 mei is er op verschillende delen op Ring West in beide richtingen één rijstrook beschikbaar. Ook zijn er een aantal afslagen en opritten afgesloten.

In mei wordt ook onderhoud gepleegd aan de oostelijke ringweg. Deze werkzaamheden zijn gepland in twee weekenden: van 17 tot en met 20 mei en van 24 tot en met 27 mei. Tijdens het werk aan de weg blijft steeds één rijstrook open, zodat het verkeer niet hoeft om te rijden.

Juni-oktober: onderhoud N33

De autoweg N33 (Eemshaven-Assen) is dit jaar een aantal keren dicht. Dit heeft vooral te maken met onderhoudswerkzaamheden. Hieronder een opsomming van de data en afgesloten weggedeeltes van de N33.

 • 7 t/m 9 juni: Assen-Gieten
 • 21 t/m 23 juni: Gieten-Veendam
 • 5 t/m 7 juli: Veendam-Siddeburen
 • 13 t/m 15 september: Veendam-Siddeburen
 • 27 t/m 29 september: Gieten-Veendam
 • 11 t/m 13 oktober: Assen-Gieten

Juli-augustus: zuidelijke ringweg

Dit jaar wordt begonnen met de bouw van de verdiepte ligging voor de nieuwe zuidelijke ringweg. De voorbereidingen zijn in volle gang. In de zomervakantie worden de damwanden geplaatst. Hiervoor wordt de zuidbaan van de zuidelijke ringweg (verkeer richting Hoogezand) van 12 juli tot 26 augustus gestremd van het Julianaplein tot en met het Europaplein.

Juli-augustus: Helperzoomtunnel

In de zomer wordt ook de Helperzoomtunnel op zijn plek geschoven. Hiervoor is het nodig het treinverkeer op het traject Groningen-Assen/Veendam/Weener van 31 juli t/m 7 augustus te stremmen. Na het inschuiven van de tunnel, wordt de tunnel gereedgemaakt voor het verkeer.

Juli-augustus: N361 Groningen-Winsum

Van 13 juli tot en met 25 augustus wordt de N361 tussen de Boterdiepbrug in Groningen en de Munnikeweg (net ten noorden van Adorp) aangepakt. Hiervoor wordt dit deel van de N361 volledig gestremd voor doorgaand verkeer.

Oktober-december: Paterswoldseweg

Bij de Paterswoldseweg wordt al maanden gewerkt aan een tunnel die het verkeer onder het spoor door leidt. In oktober dit jaar wordt de tijdelijke busbrug verwijderd. De bussen maken dan gebruik van de nieuwe busbaan langs het spoor. Eind 2019 kunnen fietsers, voetgangers en het autoverkeer onder die busbaan en het spoor door.

Treinvrije periodes 2019

Grootschalige werkzaamheden aan en bij het spoor kunnen alleen veilig worden uitgevoerd als er geen treinen rijden. Daarom is er af en toe een treinvrije periode nodig. De NS en Arriva zetten dan bussen in om de passagiers te vervoeren. Hieronder een overzicht van de data en de gestremde trajecten.

 • Zaterdag 8 t/m maandag 10 juni: Groningen-Buitenpost
 • Zaterdag 6 t/m zondag 7 juli: Meppel-Zwolle
 • Zondag 21 juli: Groningen-Leeuwarden
 • Woensdag 31 juli t/m woensdag 7 augustus: Groningen-Assen/Veendam/Weener
 • Woensdag 16 oktober t/m zondag 27 oktober: Groningen-Leeuwarden

Foto: Groningen Bereikbaar