Gemeente Zuidhorn wint opnieuw ICT-prijs voor Kindpakket

Gemeente Zuidhorn wint opnieuw ICT-prijs voor Kindpakket

ZUIDHORN – De gemeente Zuidhorn is winnaar van de Computable Award in de categorie Beste ICT-project bij de Overheid 2018.

Wethouders Fred Stol en Bert Nederveen mochten samen met afdelingshoofd Erwin van der Maesen de Sombreff en Jamal Vleij, bestuurder van Stichting Forus, deze prestigieuze prijs vandaag (dinsdag 30 oktober) in ontvangst nemen op het Computable Awards Gala in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

De gemeente was hiervoor genomineerd samen met het ministerie van Financiën, de Nationale Politie, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Enschede. Naast een oordeel van de vakjury kon het Nederlands publiek op de genomineerden stemmen. Het gecombineerde oordeel leidde tot de overwinning van Zuidhorn.

Juryrapport

De jury oordeelde, dat “de gemeente Zuidhorn op een inhoudelijk goede en verfrissende wijze het project aan de jury van de Computable Awards 2018 heeft toegelicht. In detail werd beschreven wat de gedachtegang, het proces, de risico’s en de toegevoegde waarde van het project was. Ook werd een korte en bondige demo live aan de jury gegeven. Het viel de jury al snel op wat de toegevoegde waarde op het gebied van maatschappelijk belang was van het Kindpakket-project.”

“Tevens is dit een project dat natuurlijk in de toekomst veel breder ingezet kan gaan worden dan alleen in Zuidhorn. Zuidhorn gaf ook aan dat de eerste aanzet voor mogelijke samenwerkingsverbanden al opgezet zijn. Al met al is dit een zeer leuke en interessante inzending voor de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid en een terecht genomineerde.”

Wethouders Fred Stol en Bert Nederveen zijn blij met de Award: “Dit is een erkenning en herkenning voor alles wat we doen om de dienstverlening voor onze inwoners elke dag een beetje beter te maken. Wij mogen dit vandaag ontvangen maar we dragen dit met trots op aan al die mensen die hier gezamenlijk een succes van hebben gemaakt.”

Kindpakket

De reden voor de nominatie is het Kindpakket. Dit is een toepassing die in november 2017 in gebruik is genomen, waarmee de gemeente kinderen die te maken hebben met armoede kan helpen. De gemeente stelt aan ieder kind een budget van € 300 beschikbaar, dat kan worden besteed bij lokale winkels aan spullen die kinderen nodig hebben. Dan gaat het om bijvoorbeeld een fiets, boeken, sportkleding of speelgoed. Daarmee bevordert de gemeente de participatie en gelijke kansen van deze kinderen en stimuleert de gemeente gelijktijdig de lokale economie.

De gemeente maakt hierbij gebruik van blockchaintechnologie. De toepassing die de gemeente hierbij gebruikt is ontwikkeld door Stichting Forus. Deze stichting is opgericht door Jamal Vleij en Maarten Velthuijs, voormalig stagiair bij de gemeente Zuidhorn die daar onderzoek deed naar de kansen van blockchain voor de gemeente en met een door de gemeente gesponsord team de eerste editie van de Dutch Blockchain Hackathon won in 2017.

Foto: Bastiaan van Musscher