100% Groningen voert actie tegen dumpen van afval in Selwerd

100% Groningen voert actie tegen dumpen van afval in Selwerd

GRONINGEN – Vanmiddag werden vier ondergrondse afvalcontainers aan Esdoornlaan in Selwerd omgetoverd tot mini tuintjes.

Kinderen en volwassenen uit de wijk komen samen om aandacht te vragen voor het dumpen van rommel bij deze containers. Marjet Woldhuis en Erick Bakker, de nummers één en twee van de lijst van 100% Groningen, laten op een ludieke wijze zien hoe je het dumpen van afval kunt tegengaan.

“Wij krijgen sinds 2014 veel klachten van mensen in de wijken dat er heel veel afval en grofvuil bij de ondergrondse afvalcontainers worden gedumpt. Dat is zo slecht voor het straatbeeld. Mensen ergeren zich kapot.”

Aan het woord is Marjet Woldhuis van dé lokale partij 100% Groningen. Twee belangrijke speerpunten van de partij zijn dat grofvuil weer gratis moet worden opgehaald en dat het betalen per zak of per kilo afval (DIFTAR) niet wordt ingevoerd.

“Als je een auto hebt mag je grofvuil gratis wegbrengen, maar mensen zonder auto betalen bijna vijftig euro om grofvuil te laten ophalen door de gemeente. Dit terwijl het vaak juist mensen met weinig geld zijn die geen auto hebben”, vervolgt Woldhuis.

In 2014 heeft de gemeente vanwege bezuinigingen besloten dat het grofvuil niet meer twee keer per jaar gratis wordt opgehaald. In een recent onderzoek van de gemeente blijkt dat er wel een toename is van de dumping van grofvuil bij containers maar dat het opruimen daarvan niet opweegt tegen de kosten van het herinvoeren van het gratis ophalen.

“Als je het ophalen van grofvuil weer gratis maakt zijn de extra kosten per jaar per huishouden slechts vijf euro. Dat vinden wij acceptabel. Zeker voor een sociale en solidaire stad als Groningen. Daarnaast zul je zien dat het illegaal dumpen van troep dan snel zal afnemen”, aldus Woldhuis.

Met de ludieke actie in Selwerd wil 100% Groningen samen met bewoners laten zien dat de maat vol is wat betreft het dumpen van afval in de hele stad en in het bijzonder in Selwerd.

Foto: 100% Groningen