Private leasen van een auto: een slimme keuze of niet?

Private leasen van een auto: een slimme keuze of niet?

GRONINGEN – Het private leasen van auto’s is de afgelopen jaren razend populair geworden in Nederland. Voor veel mensen is het een voordelige optie om in een nieuwe auto rond te rijden. Maar is het leasen van een auto echt zoveel voordeliger dan het kopen van een eigen auto? We zetten de voordelen voor je op een rij, zodat jij straks goed voorbereid op zoek kunt naar jouw perfecte private lease auto!

Private lease vergelijken met kopen

Als je voor de keuze tussen leasen of kopen staat, is het allereerst belangrijk om naar je persoonlijke situatie te kijken. Het verschilt namelijk per situatie welke van de twee voordeliger én dus een betere optie is. Vergelijk de kosten van leasen altijd met je huidige auto (als je die hebt) en het verschil met de eventuele aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto. Vaak zul je zien dat het leasen op korte termijn een meer voordelige optie is.

Ook kan de hoogte van je spaarrekening invloed hebben op je keuze om wel of niet voor private lease te gaan: heb je bijvoorbeeld zoveel spaargeld op de rekening staan dat je een auto handje contantje kunt betalen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een auto te kopen. Maar vind je het zonde om al je spaargeld in één keer uit te geven? Of moet je juist geld lenen omdat het bedrag op je spaarrekening niet toereikend is? Dan kan leasen juist de voordelige optie zijn, want geld lenen kost immers altijd extra geld.

De voordelen van private lease

Lijkt private leasen op financieel gebied voor jou de beste keuze? Dan hebben we goed nieuws: leasen heeft namelijk nog genoeg andere voordelen. Zo betaal je bij lease iedere maand een vast bedrag voor de auto en kom je dus nooit voor grote, financiële verrassingen te staan.

Daarnaast kost een lease-auto een stuk minder stress dan een eigen auto, want onder andere de kosten voor schade, onderhoud en pechhulp zitten inbegrepen bij de leaseprijs. Dit zorgt ervoor dat je altijd goed verzekerd bent en bij eventuele schade geen weken zonder auto zit.

En misschien wel het grootste pluspunt? Dat is dat de meeste leasecontracten vrij flexibel zijn. Hierdoor ben je bij een onverhoopte verandering in je leven, zoals een scheiding of ontslag, snel van het contract af. Dus, welke te leasen auto staat er binnenkort bij jou op de oprit?

Foto: Tumisu/Pixabay