Warmtepomp blijkt grootste stijger in duurzame verwarmingstechniek

Warmtepomp blijkt grootste stijger in duurzame verwarmingstechniek

GRONINGEN – Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger. Dat blijkt uit de Gasmonitor, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken dat wordt uitgevoerd door milieuorganisatie Milieu & Natuur.

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in heel Nederland zonder aardgas worden verwarmd. En om deze klimaatdoelstelling te behalen moet de verkoop van hr-ketels omlaag. Toch is Milieu & Natuur er niet gerust op dat duurzame technieken het zullen winnen van de hr-ketel, want sinds jaren zijn er in Nederland niet zoveel hr-ketels aangeschaft als in 2019. Toen werden er maar liefst 450.000 ketels verkocht, zo’n 5 procent meer dan in het jaar ervoor. En wie een hr-ketel aanschaft, heeft de komende vijftien jaar aardgas nodig.

HR-ketel blijft domineren

“De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen”, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu. “De hr-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein. Daarvoor is het noodzakelijk dat we in Nederland veel meer en beter gaan isoleren. Dat is voor de toepasbaarheid van veel duurzame technieken de eerste stap. Daarom roepen we de overheid op isoleren veel aantrekkelijker te maken en desnoods wettelijk te verplichten bij woningoverdracht.”

Warmtepomp wint terrein

Maar de duurzame alternatieve technieken zitten wel behoorlijk in de lift. In 2019 steeg het aantal aansluitingen op een warmtenet met 3,5 procent tot ruim 400.000, nam het aantal nieuw geplaatste zonneboilers toe met 21.000 vierkante meter en kocht 82 procent van de mensen een elektrische kookplaat. En van alle verwarmingstechnieken was de warmtepomp relatief gezien de grootste stijger. Daar werden in er 2019 maar liefst 45.000 van verkocht, een stijging van 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat betekent dat er dus veel warmtepomp offertes zijn aangevraagd.

Hybride installaties

De stijging in het aantal warmtepompen is een positieve ontwikkeling, maar in absolute aantallen blijft de warmtepomp nog sterk achter bij de verkoop van hr-ketels. Deze ketels worden overigens steeds minder in nieuwbouwwoningen geplaatst. Begin vorig jaar was 83 procent van alle nieuwbouwwoningen namelijk al aardgasvrij. Daarnaast wordt een deel van de hr-ketels geïnstalleerd in combinatie met een warmtepomp. Hoe groot dat aantal hybride warmtepomp installaties is, is vooralsnog onduidelijk. Natuur & Milieu wil ervoor zorgen dat deze cijfers beschikbaar worden.

Over de Gasmonitor

De Gasmonitor brengt jaarlijks de warmtetechnieken in beeld die door huishoudens in Nederland worden aangeschaft, waaronder hr-ketels, zonneboilers, biomassaketels, warmtepompen, pelletkachels of combinaties daarvan. Hierbij wordt gekeken naar de verkoopcijfers en de aangevraagde subsidies voor aardgasvrije technieken (ISDE). In de Gasmonitor 2020 is er ook gekeken naar het aantal aansluitingen op een warmtenet. De monitor verscheen dit jaar voor de derde maal.

Foto: globalenergysystems/Pixabay