100% Groningen: Peerd van Ome Loeks naar binnenstad

100% Groningen: Peerd van Ome Loeks naar binnenstad

De politieke partij 100% Groningen heeft een motie ingediend en een petitie gestart om het Peerd van Ome Loeks naar de binnenstad van Groningen te verplaatsen.

Het Peerd van Ome Loeks, je zou er bijna medelijden mee krijgen. Samen met de Martinitoren is het Peerd hét icoon van de stad, maar Ome Loeks staat met zijn edele dier half verstopt op het stadsbalkon voor het NS-station. 100% Groningen vindt dat dit stukje Groningse identiteit een prominentere plek in de binnenstad verdient; een plekje waar je niet om dit mooie stukje Groningse geschiedenis heen kan. En dus dient de partij een motie in om het Peerd naar de markten te krijgen.

“Wie niet met het Peerd op de foto is geweest, is niet in Groningen geweest! Het Peerd van Ome Loeks kan voor Groningen zijn, wat het Manneken pis van Brussel is”, aldus Woldhuis, factievoorzitter van 100% Groningen.

100% Groningen denkt niet alleen te staan in de wens om het Peerd naar de markten te brengen. De partij geeft aan dat het plan door veel stadjers met enthousiasme wordt gevolgd en wil alle Groningers de mogelijkheid geven het plan te steunen: “We zijn ervan overtuigd dat veel stadjers ons idee zullen steunen en daarom zijn we een online petitie gestart. Een aantal andere partijen, onder andere de Groninger City Club, steunt ons al, maar we willen vooral de mening van stadjers hierover! Als zij net zo enthousiast zijn, dient 100% Groningen komende raadsvergadering een motie in om het Peerd van Ome Loeks definitief naar de kern van de binnenstad te verplaatsen, waar hij volgens ons hoort!” besluit Woldhuis.

Petitie

Ondertussen op het NS-station staat het Peerd nog altijd met zijn achterkant richting de stad en rent men erlangs alsof het er niet is. Het paardenhoofd hangt beschaamd en vol verdriet omlaag, nog steeds droevig over hoe mooi het had kunnen zijn. In 1950 werd het beeld in opdracht van de gemeenteraad gemaakt, maar niemand die hem kon gebruiken.

Zonder onthulling en doodverklaard door wethouder Marjet Woldhuis: “Groningers zijn trots op het Peerd van Ome Loeks, dat als het symbool dient van Groningen. Dat stukje trots zou niet zo verstopt opgesteld moeten staan. Door het peerd een zichtbare plek te geven midden in hartje binnenstad zal de waarde van het beeld een extra boost geven en krijgt het Peerd de eer die het verdient. Daarnaast kan het Peerd ook een extra trekpleister van Groningen te laten worden. De letters van I AMSTERDAM laten zien wat voor effect een icoon kan hebben op citymarketing en branding.”

Om het plan van 100% Groningen kracht bij te zetten en om inwoners van de stad de kans te geven hun mening te laten weten is er een petitie gestart.

Aarsen-Janssen kon er geen feestlied vanaf. Daarbij werd hem de beoogde standplaats, op het ronde bordes aan de oostkant van de Vismarkt, ook nog ontzegd. Als het “Peerd van Ome Loeks is dood” klinkt, kan het Peerd wel janken. De NS bracht troost en een schuilplaats. Maar daar op het betonnen niemandsland tussen bus en trein is het gevoel van eigenwaarde sinds het stadsbalkon tot het dieptepunt gedaald.

Het is nu acht jaar na het overlijden van zijn schepper Jan de Baat, die zijn ziel en zaligheid heeft gelegd in het schitterend vormgegeven Peerd. Ondertussen vernieuwt de stad op vele fronten. Het Forum, de ringweg, het stadsbalkon: het een komt, het andere gaat. The circle of life, afbreken en opbouwen. Denk aan de komst van het Forum, Merckt en de Nieuwe Markt, maar ook het verdwijnen van de houten trappen, de VVV en de bushaltes op de Grote Markt. Daarom is nu het moment om de beslissing te maken om het Peerd van Ome Loeks eindelijk z’n plek in de binnenstad te geven die het verdient. Het wordt tijd om een historische fout recht te zetten.

Foto: 100% Groningen