75 Jaar Vrijheid: oorlogsroman met Gronings tintje

75 Jaar Vrijheid: oorlogsroman met Gronings tintje

GRONINGEN – In februari 2020 verscheen de oorlogs- en verzetsroman Waarom moet ik u tegen jou zeggen? van Karin Driegen.

Driegen schreef de psychologische roman als eerbetoon aan haar grootouders gedurende de Tweede Wereldoorlog. “Mijn oma kwam eind jaren twintig van de vorige eeuw als dienstmeisje naar Nederland”, vertelt Driegen. “Ze trouwde met mijn opa, een Nederlandse verzetsstrijder uit Nieuweschans, die vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd werd door de nazi’s.”

Waarom moet ik u tegen jou zeggen?

Tegen de achtergrond Bad-Nieuweschans volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie.

“In mijn boek zie je hoe mijn hoofdpersoon overeind blijft staan in een wereld vol met tegenslagen”, aldus Driegen. “Ik neem je mee langs de moeizame paden van een botsend huwelijk, via de onbegaanbare wegen van het verzet en de afgronden van verlies en verdriet naar de hoogvlakten van inzicht en empathie voor de lijdende mens.”

“Er bestaan veel boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar naar mijn weten geen roman waarin een Duitse vrouw in bezet Nederland de hoofdrol speelt. Als nabestaande van oorlogslachtoffers wil ik, met mijn boek, de aandacht vestigen op de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van onze vrijheid.”

75 Jaar Vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Daarom is het volgens Driegen van groot belang dat we verhalen over het strijden voor de vrijheid en het lijden dat daarmee gepaard ging, doorgeven aan de volgende generaties. Dat kan via lesprogramma’s en tentoonstellingen, maar natuurlijk ook door het lezen van een oorlogsroman.

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is verschenen bij uitgeverij WKD en te bestellen via website karindriegen.nl, boekenbestellen.nl en bij elke (online) boekhandel in Nederland en Vlaanderen.

Foto: Karin Driegen/WKD