Acts Podium Noord Bevrijdingsfestival Groningen bekend

Acts Podium Noord Bevrijdingsfestival Groningen bekend

GRONINGEN – Vanmiddag is het programma voor Podium Noord van het Bevrijdingsfestival Groningen bekend gemaakt.

Kayak, Bert Hadders & Joost Dijkema, Hail Gewoon, Lucas & Gea, Harm Tabak, Merulsa, Irene Wilkens & Sikkom Kult, Lars Koehoorn & band en Los Cascos staan op 5 mei op Podium Noord om de vrijheid te vieren.

Kayak

De band Kayak werd in 1972 opgericht door Ton Scherpenzeel. Hij is het enige originele bandlid die nog meespeelt. De band bestaat verder uit Groningse zanger Bart Schwertmann, gitarist Marcel Singor, basgitarist Kristoffer Gildenlöw en drummer Hans Eijkenaar. In 2018 kwam het album Seventeen uit wat veel positieve recensies opleverde en een hoge notering in de hitlijsten.

Bert Hadders & Joost Dijkema

De afgelopen tien jaar was Bert Hadders voorman van de Nozems, waarmee hij vele noordelijke hits scoorde. Nummers als ‘Poolse Bruid’, ‘Woar Blift De Zummer’ en ‘Elvis, Keuning Van De Bunermond’ zijn niet meer weg te denken uit de Veenkoloniale canon. Samen met gitarist/banjospeler Joost Dijkema bracht hij onlangs de Cd ‘Kokeleko’ uit. Op deze plaat slaat het duo een andere weg in: folk-achtige nummers over moord, stakingen, Groningse raketten en de liefde. Twee mannen met gitaren en een hoop sterke verhalen. Bert Hadders is Ambassadeur van de Vrijheid op Podium Noord.

Hail Gewoon

Het is dit jaar 30 jaar geleden dat de band Hail Gewoon werd opgericht. Na vijf albums en honderden optredens kondigde de band in 2013 aan te stoppen. Speciaal voor Bevrijdingsfestival Groningen pakken de muzikanten hun instrumenten na 6 jaar weer uit de kast en treden ze in originele bezetting op. Programmeur Rolf is erg blij met de wederopstanding van deze band: “Speciaal voor dit festival komen ze in originele bezetting. Daarnaast zijn we erg trots op de jonge talenten zoals de 16-jarige Merulsa en Lars Koehoorn, die dit jaar voor het eerst met zijn eigen band komt”

Bevrijdingsfestival Groningen

Bevrijdingsfestival Groningen presenteert op 5 mei ruim 50 acts, verspreid over 6 podia. Naast muziek biedt het festival ook verdieping. Zo zijn er diverse Vrijheidscolleges, is er het 5voor5moment en worden er in aanloop naar 5 mei diverse andere activiteiten georganiseerd rondom vrijheid met als thema ‘In vrijheid kiezen’. Het festival komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds.

Foto: Bert Hadders & Joost Dijkema