Culturele activiteiten tijdens Kunst op Stee (week 1)

Culturele activiteiten tijdens Kunst op Stee (week 1)

VRIJDAG organiseert dit jaar opnieuw de culturele actiemaand Kunst op Stee voor ouderen in Groningen.

De hele maand april vinden er kunstzinnige en culturele activiteiten voor senioren plaats in Stad en provincie. De focus in de programmering ligt dit jaar op de regio’s Midden-Groningen, het Hogeland, Westerwolde en Oldambt.

Opening Kunt op Stee

Kunst op Stee gaat op 3 april van start tijdens een manifestatie in Theater en Kunstencentrum Kielzog in Hoogezand. Daar presenteert Bram Douwes het levendige netwerk van kunstprojecten. Ook een landelijke jury onder leiding van Hedy d’Ancona is aanwezig om te beoordelen hoe stad en provincie zich hebben ontwikkeld als Age Friendly Cultural City & Region. Iedereen die betrokken is bij culturele activiteiten voor ouderen in Groningen is uitgenodigd om vanaf 13.00 uur de opening bij te wonen.

Midden-Groningen

De activiteiten in Midden-Groningen in de eerste week zijn erg uiteenlopend. Zo is er op 3 april een muzikale reis met Alex Postma in dorpshuis De Klabbe in Foxhol en maak je op 5 april een linoleum-snede op ansichtkaartformaat in het atelier van Maaike Nijlunsing in Noordbroek of muziek met Grétia Wierenga en Maricée Ten Bosch in het Ufkenshuis in Siddeburen. Ekaterina Levental vertelt over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie tijdens het vertelconcert De Weg op 7 april in Theaterboerderij Erf & Weide in Woudbloem en in Muziekcafé De Tibbe in Sappemeer is er diezelfde middag een vertelcafé.

Hogeland

In de eerste week van april is er in het Hogeland één activiteit, namelijk Erfgoed op Stee op 5 april. In het kader van Erfgoed op Stee komt Stichting Huizenga Meubel Nederland op bezoek bij De Verzoamelstee in Bedum. De stichting neemt een tiental objecten mee uit hun collectie die op een laagdrempelige manier aan de bewoners van de zorginstelling worden gepresenteerd. Erfgoed op Stee is een project van Erfgoedpartners in samenwerking met een tiental erfgoed- en zorginstellingen en VRIJDAG.

Westerwolde

In de eerste week van april is er in Westerwolde eveneens één activiteit, namelijk een glasworkshop in Tiffany-techniek in Glasatelier Anneke Weesjes in Onstwedde. In een middag leer je hoe je glas snijdt, slijpt en soldeert. Tussen de glaswerken, aan de grote werktafel begint je eigen avontuur en leer je de fijne kneepjes van glaskunst in Tiffany. Alle ontwerpen zijn geschikt voor de onervaren glas-enthousiasteling.

Oldambt

In de eerste week van april zijn er in het Oldambt twee activiteiten. Op woensdag 4 april geeft Rosa Everts een creatieve workshop papieren planten bedenken en maken in Party Centrum Finnewold. Op 6 april gaat Lilian Zielstra, stadsdichter van Groningen, op zoek naar verhalen van ouderen door met hen in gesprek te gaan in Cultuurhuis De Klinker. Samen met dichters en muzikanten worden de verhalen omgetoverd tot een lied of gedicht.

Programmaboekjes zijn te verkrijgen bij lokale bibliotheken en dorpshuizen. Het programma staat ook online op kunstopstee.nl.

Kunst op Stee is een initiatief van VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen, en onderdeel van het programma Een Leven Lang Kunst. De actiemaand is tot stand gekomen dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Groningen, provincie Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

Foto: Maaike Nijlunsing