Expositie en workshop ruimtelijk werken bij VRIJDAG in Groningen

Expositie en workshop ruimtelijk werken bij VRIJDAG in Groningen

Wat blijft er bewust of onbewust in ons hoofd hangen bij het kijken naar een schilderij? En hoe verwerken wij deze indruk?

Deze vragen staan centraal bij de tentoonstelling Resonantie die tot 28 september te zien is in De Kelder van VRIJDAG (Walstraat 34). Aansluitend op de expositie is er een unieke workshop in ruimtelijk werken.

Alle exposanten zijn deelnemers van de beeldhouwgroep Van idee tot verbeelding onder leiding van Wia van Dijk, kunstenaar-docent bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Van idee tot verbeelding is voor zowel beginnende als gevorderde beeldhouwers. De deelnemers worden gestimuleerd om eigenzinnige beelden te maken. Ieder jaar wordt de cursusperiode afgesloten met een tentoonstelling.

Expositie Resonantie

De geëxposeerde ruimtelijke werken in de expositie zijn geïnspireerd op klassieke meesters. Van Dijk: “De aanleiding hiervoor was de kennismaking met de werkwijze van de Franse beeldend kunstenaar Fabienne Verdier. Vanuit een fysieke handeling geeft zij haar tweedimensionale reactie op de Vlaamse meesters. Haar persoonlijke manier van kijken en hanteren van materiaal en techniek is indirect een belangrijke inspiratiebron geweest.”

Exposanten

Merle van der Molen, Ivonne Lodewijks, Ilse van der Ree, Marga Leber, Cocky Muskee-Musch, John Krop, Annemiek Jipping, Peter Garfield, Wim Scheltens, Nelly Nolta, Derk Jan Hento, Henny van der Laan en Roelie van Wijk.

Workshop in kijken en verbeelden

Op 26 september is er een workshop die aansluit bij deze expositie. In deze workshop worden schilderwerken van oude meesters onder de loep genomen: wat resoneert? Van Dijk: “Deze elementen worden jouw ‘tools’ om verder mee te werken en ze op een eigen manier vorm en betekenis te geven. We doen tekenoefeningen en maken een driedimensionale resonantie in klei.”

Kunstroute expOOST

Op zaterdag 15 september is de expositie Resonantie onderdeel van kunstroute expOOST. De tentoonstelling is dan te bezoeken van 12.00 tot 18.00 uur. Tijdens expOOST kan je zelf ook aan de slag in een mini-workshop: laat je inspireren door de beelden van de tentoonstelling en maak zelf een nieuwe resonantie!

Foto: Coen Vunderink