Groningse film Dòst in oktober op televisie

Groningse film Dòst in oktober op televisie

Vanaf 6 oktober start NPO 3 met nieuwe One Night Stands, zes korte films van Nederlands talent, andere de Groningse film Dòst, geregisseerd door Joren Molter die opgroeide in Borgercompagnie.

Dòst en vijf andere One Night Stand-films gaan op zondag 30 september in première op de 38e editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht. De films van vijfenveertig minuten zijn gemaakt door opkomende, veelbelovende en geprezen regisseurs en scenaristen. De films zijn soms aangrijpend, soms komisch en altijd origineel, actueel en betrokken.

One Night Stand

One Night Stand is een gezamenlijk initiatief van de omroepen NTR, BNNVARA en VPRO, het NPO-fonds, het Nederlands Filmfonds en CoBO. One Night Stand is een van de belangrijkste filmprojecten voor jonge, talentvolle filmmakers in Nederland. De zes films worden geproduceerd in coproductie met NTR, BNNVARA en VPRO. Deze dertiende reeks is vanaf 6 oktober te zien op NPO 3.

Dòst

In de voorjaarsvakantie steken Alko (15) en zijn beste vriend Björn (15) asperges op het land. De jongens zijn twee handen op één buik, ze zijn samen opgegroeid en onafscheidelijk. Wanneer Alko verliefd wordt op de stoere Marie (15), oefent hij schuchter met Björn hoe hij moet tongen en fantaseren ze over seks. Als Björn later hoort dat Alko en Marie hebben gezoend is hij zichtbaar aangedaan. Vanaf dat moment heeft Alko alleen maar oog voor zijn Marie. Björn heeft het daar duidelijk moeilijk mee.

Als Alko troostend een arm om hem heen slaat, zoent Björn hem plotseling. Het nieuwtje dat Alko en Björn gezoend hebben gaat als een lopend vuurtje door het dorp en Alko is degene die het moet bezuren. Wanneer hij zijn wanhoop niet langer kan bedwingen, verraadt hij zijn beste vriend. Te laat beseft Alko wat hij is kwijtgeraakt om bij de groep te kunnen horen.

Dòst wordt op 27 oktober uitgezonden op NPO 3.

Foto: Herrie