Groningse fotograaf neemt je mee langs de muren van Europa

Groningse fotograaf neemt je mee langs de muren van Europa

GRONINGEN – Sleep Naked van de Groningse fotograaf Donald van Tol neemt je mee op een fotografische reis langs de muren van Europa.

Deze maand verscheen bij Uitgeverij Komma het fotoboek Sleep Naked van fotograaf Donald van Tol. Het boek bevat een serie foto’s van boodschappen, achtergelaten in publieke ruimten. Muren, bankjes en bushokjes staan beschreven met namen van geliefden, hartenkreten, politieke leuzen en flauwe grappen. Wie schreef dit? Waarom? Wat is het verhaal dat hierachter schuilt? Filosoof en columnist van het Financieele Dagblad, Menno de Bree schreef een prachtig nawoord.

Wie beter kijkt, ziet teksten die kunnen raken

Iedereen ziet ze, maar meestal lopen we ze voorbij, zonder er aandacht aan te besteden. Donald van Tol, fotograaf en socioloog, begon een aantal jaren geleden in zijn woonplaats Groningen met het fotograferen van teksten die hij op muren en bankjes zag staan. Zijn zoektocht naar teksten die hem prikkelen en inspireren bracht hem naar allerlei steden in Europa: van Kopenhagen tot Lissabon, van Rome tot Praag. Woorden die van alles kunnen betekenen en zijn achtergelaten door verschillende mensen, worden door Van Tol op een eigenzinnige en artistieke manier vastgelegd. Uit de honderden beelden die hij in de loop van de tijd fotografeerde, maakte hij een prachtige selectie van 70 foto’s die gebundeld zijn in een boek.

Sleep Naked neemt je mee langs Europese muren waarop mensen vloeken, zuchten, mijmeren en lachen. Intrigerend, en voorzien van beelden die ontroeren, inspireren, troosten en zorgen voor herkenning. Maar bovenal zetten ze de verbeelding, de mooiste van alle menselijke eigenschappen, in beweging. Sleep Naked is voor 24,95 euro verkrijgbaar bij de boekhandel.

Foto: Donald van Tol/Uitgeverij Komma