Joodse Huizen in Groningen herdacht met nieuw boek

Joodse Huizen in Groningen herdacht met nieuw boek

GRONINGEN – Op 14 april verscheen deel 5 van de boekenserie Joodse Huizen, met daarin twee verhalen over vooroorlogse bewoners uit Groningen.

De belangstelling voor het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De serie Joodse Huizen: Verhalen van vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. In de vijf delen is inmiddels de vooroorlogse joodse geschiedenis van honderddertig huizen opgetekend. Wie waren de bewoners, wat deden zij in het dagelijks leven, hoe is het hun vergaan?

Goochelaar Ali Ben Libi

In deel 5 lezen we onder meer over de Groningse goochelaar Ali Ben Libi en het joodse gezin Joseph-Hildesheim dat aan de Otto Eerelmanstraat in Stad woonde. Andere verhalen spelen zich af in Amsterdam, Scheveningen, Hattem, Gorinchem, Ommen, Rotterdam, Heemstede, Winterswijk, Apeldoorn, Dedemsvaart, Steenwijk en op Terschelling. Ze gaan over een voddenkoopman, een slager, een vroedvrouw, een kelner. Over de socialistische schrijver en journalist Meyer Sluyser, na de oorlog medeoprichter van dagblad Het Vrije Volk. Over de mondaine Sylvain Kahn en Sally Berg, grondleggers van modehuis Hirsch en Cie, waar koningin Emma haar japonnen kocht. Over een liftjongen, een naaister en een cellist.

“…bloedstollende familieverhalen aan de hand van huizen waar joden woonden of waren ondergedoken…”

Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

Meerdere auteurs

De verhalen zijn geschreven door Ivo Weyel, Chaja Polak ,Guus Luijters, Barbara van der Veen, Rob de Spa, Esther Shaya, Freek van Apeldoorn, Joanne Nihom, Selma Leydesdorff, Mirjam Schwarz, Rob Snijders , Claartje Chajes, Frans Duivis, Frits Slicht, Gerko Warner, Alexandra Nagel, Flory Oerlemans-Pels, Moshé Lewkowitz, Joost Groeneboer, Pieter-Bas van Wiechen, Ruth de Liever, Dawn Skorczewski, Bettine Siertsema en Stefan van der Poel. Bart Wallet van de Universiteit van Amsterdam schreef het voorwoord.

Het eerste exemplaar werd op zondag 14 april uitgereikt aan Dieuwertje Blok. De presentatie in de RAI Amsterdam werd opgeluisterd met voordrachten van Guus Luijters en K. Schippers. Joodse Huizen: Verhalen van vooroorlogse bewoners telt 240 pagina’s en is voor 21 euro verkrijgbaar bij de lokale boekwinkel.

Foto: Gibbon Uitgeefagentschap