Mijn moeder en Schubert; VRIJDAG Theater door plussers

Mijn moeder en Schubert; VRIJDAG Theater door plussers

GRONINGEN – Seniorentheatergezelschap het Derde Bedrijf speelt op 5, 6 en 7 april en 4 mei de nieuwe voorstelling Mijn moeder en Schubert.

Als je de vijftig bent gepasseerd kom je in het derde bedrijf van je leven, een ideale tijd om iets nieuws te proberen. “En voor theater maken is niemand te oud!”, aldus Fenna Besijn, theaterdocent bij VRIJDAG.

“Toneelspelen tot je honderd bent”

Toen Besijn zelf de vijftig passeerde, viel het haar op dat er nog maar weinig senioren actief op de planken stonden. “Doodzonde, want je kan toneelspelen tot je honderd bent!”, vindt ze. “En bovendien heb je juist heel veel bagage waar je uit kan putten, veel meer dan iemand van twintig”, vult groepslid Lien aan. Die baggage gebruiken de leden van het Derde Bedrijf bij hun nieuwe voorstelling Mijn moeder en Schubert.

Onuitgesproken

Wie zijn verleden niet kent, kent zichzelf niet. Dat is het motto van Mijn moeder en Schubert. “Het verhaal gaat over hoe onuitgesproken problemen van generatie op generatie worden doorgegeven”, aldus Besijn. “Je weet eigenlijk pas waar je door bepaald wordt als er openlijk over wordt gepraat.”

Mijn Moeder en Schubert

De theatervoorstelling Mijn moeder en Schubert vertelt het verhaal over drie kinderen, inmiddels allemaal in de zestig, die bij elkaar komen om de trouwdag van hun ouders voor te bereiden. Bij de organisatie van feest komen allerlei spanningen naar boven die te maken hebben met het verleden. Onontkoombaar wordt duidelijk hoe de schaduw van het verleden over het heden hangt.

In Groningen en Roden

Mijn moeder en Schubert speelt op 5, 6 en 7 april in het VRIJDAG Theater aan de Noorderbuitensingel 11 in Groningen (nabij het Noorderplantsoen). Op 4 mei is de voorstelling te zien bij Theater Winsinghhof in Roden. Tickets zijn verkrijgbaar via bijvrijdag.nl/derdebedrijf en https://theaterroden.nl/voorstellingen/2018-2019/theater-na-de-dam.

Foto: Mariska de Groot/VRIJDAG