Nederlands Studenten Kamerorkest viert 55 jaar in De Oosterpoort

Nederlands Studenten Kamerorkest viert 55 jaar in De Oosterpoort

GRONINGEN – Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) bestaat 55 jaar en viert dit op 8 april groots in De Oosterpoort in Groningen.

Met het project Van de Kaart treedt het orkest dit jaar buiten de gebaande paden, slaat het onbekende wegen in en opent het nieuwe deuren. Op het programma staan de Euryanthe Overture van Carl Maria von Weber, de Ceder en de Palm van Vasily Kalinnikov, Lof der Zotheid van jong talent Tijmen van Tol en de prachtige vierde symfonie van Brahms.

Programma

De Euryanthe Overture is een vrolijk, flitsend openingswerk waarmee een aangename, feestelijke sfeer wordt gecreëerd. De opdrachtcompositie genaamd Lof der Zotheid is een concert voor trompet, bugel én piccolotrompet, geschreven door Tijmen van Tol. Het stuk, dat een bijzondere instrumentatie heeft, zal gespeeld worden door de virtuoze trompettist Floris Onstwedder. Het laatste stuk voor de pauze, De Ceder en de Palm, is een vrij onbekend werk dat gebaseerd is op een gedicht van Heinrich Heine. Dit gedicht vergelijkt de bomen uit het noorden en het zuiden, en contrasteert daarmee de strenge, harde stemming van het noorden met de lyrische en zachte zuidelijke klimaten. Na de pauze wordt de prachtige vierde symfonie van Brahms ten gehore gebracht. Deze symfonie wordt beschouwd als Brahms’ zijn belangrijkste en grootste werk.

Het gehele project staat dit jaar onder leiding van Sander Teepen, een zeer ervaren dirigent die bijzonder enthousiast is over het werken met studenten. Op dit moment is Sander assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en hij zal dit jaar zijn debuut maken bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sander is geen onbekende voor het Nesko; in 2009 soleerde hij onder leiding van Ivan Meylemans in het Sinfonia Concertante van Mozart.

Het belooft weer een bijzonder project te worden met prachtige concerten.
De leden zetten zelfs twee weken lang hun studie opzij om mee te kunnen doen aan het feestelijke lustrumprogramma. Benieuwd? Het Nesko speelt op 8 april om 20.15 uur in de Oosterpoort in Groningen. Kaarten zijn verkrijgbaar via nesko.nl.

Nederlands Studenten Kamerorkest

Het Nesko is een uniek studentenorkest waarin studenten de kans krijgen zich naast hun studie volledig te wijden aan het maken van kamermuziek. Het orkest is in oktober 1964 opgericht en bestaat uit 50 jonge, ambitieuze amateurmusici. Het speelniveau en de originaliteit staan bij het Nesko voorop. Dit heeft geleid tot een reputatie van kwaliteit en eigenzinnigheid. Kortom, het Nesko is een bijzonder orkest waarin jong talent, intensief musiceren en gezelligheid samenkomen.

Foto: Milagro Elstak