Oprichter Eurosonic Noorderslag krijgt onderscheiding

Oprichter Eurosonic Noorderslag krijgt onderscheiding

GRONINGEN – Oprichter Peter Smidt van Eurosonic Noorderslag (ESNS) is Koninklijk onderscheiden.

Burgemeester Peter den Oudsten heeft Smidt vanochtend benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats om 11.30 uur in de Kleine Zaal van de Oosterpoort aan Trompsingel in Groningen.

Peter Smidt stond aan de wieg van het festival Eurosonic Noorderslag. Het grote succes van Eurosonic Noorderslag, dat in 2019 zijn vierendertigste editie beleeft, is te danken aan zijn tomeloze inzet. Hij was medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit internationaal spraakmakende en gezaghebbende festival dat een van de belangrijkste platforms voor de Europese muziekindustrie is geworden. Peter Smidt heeft daarmee ook een grote bijdrage geleverd aan de profilering van de stad Groningen.

In de functie van programmeur van het Groningse cultuurpodium De Oosterpoort organiseert hij in 1986 een krachtmeting tussen Nederlandse en Belgische bands. Deze krachtmeting groeit uit tot een jaarlijks evenement waar de Popprijs wordt uitgereikt voor de act die de meest waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek van het afgelopen jaar en waar de Europese media en de Europese festivals samenkomen om nieuw talent te ontdekken.

Eurosonic Noorderslag is tevens van groot belang geweest voor de professionalisering van de sector. Waar eind jaren tachtig de muziekindustrie nog bestond uit amateurs en vrijwilligers, verdienen nu dankzij de inspanningen van Peter Smidt velen er hun brood mee. Er zijn opleidingen op verschillende niveaus en zowel de artiesten als hun managers, de festivals en de podia zijn veel beter georganiseerd. Die georganiseerde verbanden komen bij elkaar op Eurosonic Noorderslag, waar ook opleidingen en wetenschappers op het gebied van popmuziek zich presenteren. Een Nederlandse artiest wint er de Popprijs, een Nederlandse popjournalist wint er de Pop Media Prijs en wie zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de muziekindustrie, wint er de Veer.

Foto: Joost van Keulen/Twitter