Pasen in Groningen: 10 tips voor uitjes in stad en provincie

Pasen in Groningen: 10 tips voor uitjes in stad en provincie

GRONINGEN – Rondom Pasen (20 en 21 april) is er in stad en provincie Groningen van alles te doen. Bekijk hier alle leuke paaseitj… euh, uitjes!

Wordt het ruiken aan het voorjaar tijdens de bloemetjesmarkt in Stad, stoom snuiven op de historische stoomtrein van de STAR of te voet over het blotevoetenpad? Boekingssite Voordeeluitjes.nl, aanbieder van hotels in Groningen, tipte ons tien uitjes voor een leuk Pasen! Lees snel verder om te kijken wat er allemaal te beleven valt.

1. Bloemetjesmarkt

Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, is het stadscentrum van Groningen het decor van de jaarlijkse bloemetjesmarkt, de grootste bloemen- en plantenmarkt van Noord-Nederland. De hele dag bieden marktkooplui hun waren aan en zijn er verschillende activiteiten. Wie wil, grijpt de gelegenheid aan om de vele leuke winkels van Groningen te bezoeken of rust uit op een van de terrasjes of in de gezellige restaurants en cafés die Groningen rijk is. De markt start vanaf 09.00 uur en sluit om 18.00 uur.

2. Eieren zoeken op niveau

Kom op Eerste of Tweede Paasdag eieren zoeken in klimpark Break Out Grunopark! Een unieke kans om eens eieren te zoeken op een andere manier. De Paashaas heeft namelijk lekkere chocolade eieren verstopt op 4 en 8 meter hoogte. Tijdens het klimmen kan je je zakken dus vullen met chocolade! En van eieren zoeken wordt je natuurlijk hongerig. Daarom is er ook nog een lekkere daghap! Wat de daghap is is nog een verassing, maar dat het een lekkere maaltijd wordt is een gegeven.

Break Out Grunopark is gevestigd aan de Hoofdweg 163 in Harkstede. Reserveren voor groepsactiviteiten is noodzakelijk en mogelijk via (050) 5411 706.

3. Edelstenenbeurs

Wie kocht er vroeger niet een steen als souvenir op vakantie? Of verzamelde de Schatten van de Aarde? Voor kinderen hebben ze iets magisch, maar ook de minder jonge bezoeker kan zijn of haar ogen op Tweede Paasdag uitkijken op de jaarlijkse Edelstenen & Fossielen Beurs. Naast verkoop zijn er demonstraties en workshops. Zo kunnen kinderen tot en met 14 jaar een vuursteen bewerken en hun eigen bijl maken en is er een mineralenzoektocht.

De beurs vindt van 10.00 tot 17.00 uur plaats in Sporthal De Burg, gevestigd aan de Donderslaan 160 in Groningen. Volwassenen betalen 4 euro entree, kinderen tot en met 12 jaar betalen één euro.

4. Stoomtrein STAR

Stap in voor een reis terug in de tijd op de grens van Groningen en Drenthe! Tussen Stadskanaal en Veendam rijdt op Tweede Paasdag een historische stroomtrein van STAR. Met een traject van 26 kilometer lang is dit de langste museumspoorlijn van Nederland. Daarnaast zijn er leuke activiteiten voor kinderen rondom het thema Pasen, zoals een kleurwedstrijd en levensgrote paashazen. Een leuke middag voor jong en oud dus!

Er rijden in totaal drie treinen tussen Stadskanaal en Veendam. Je kunt opstappen in Stadskanaal (10.45, 13.30 en 16.00 uur), Veendam (12.00, 14.45 en 17.10 uur) en Wildervank (12.10, 14.55 en 17.20 uur). Kaartjes zijn te koop bij de loketten in de stations Stadskanaal en Veendam. Reserveren is niet nodig. Je kunt de treinreis ook combineren met een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum of het Doe Museum in Veendam.

5. De Heemtuin

Iets minder steen en wat meer natuur? Ga met de familie naar natuurpark De Heemtuin in Muntendam! In het gebied van ongeveer 50 hectare kun je heerlijk wandelen, waarbij je onderweg heide, bos, zandvlaktes en water tegenkomt. Kinderen kunnen er lekker spelen; op ontdekkingstocht in een heuse wormentunnel en klauteren op het Mammoetpad.

De Heemtuin heeft geen speciale Paaswandeling, maar het park is gewoon geopend op Eerste Paasdag (zondag). Maandag en dinsdag is het park altijd gesloten. De Heemtuin is gevestigd aan de Nieuweweg 127 in Muntendam.

6. Tuin & Lifestyle Fair

Op Paasmaandag ademt Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren met haar Tuin & Lifestyle Fair een sfeer van bloemen, tuin en groen, aangevuld met mooie woonaccessoires en lifestyle producten. Er zijn vele activiteiten voor kinderen zoals bloemstukjes maken of plantjes oppotten, een quiz invullen of zich als bloemetje of bijtje laten schminken. De fair kan worden gecombineerd met een bezoek aan de Engelse Landschapstuin van de borg waar een wandeltocht is uitgezet langs de vele stinzenplanten.

Landgoed Fraeylemaborg is gevestigd aan de Hoofdweg 30 in Slochteren. De entree bedraagt 6 euro per persoon (kinderen t/m 17 jaar gratis). Meer informatie via (0598) 421 568.

7. Blotevoetenpad

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten 3,4 of 1,6 kilometer lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder en is dit bij uitstek het uitje voor Pasen! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Durf jij ook?

Het Blotevoetenpad heeft twee startpunten: Theetuin Blotevoetenhof, Peebos 1a in Opende en Kaleweg in Opende. Het pad is vrij toegankelijk en open tussen zonsopgang en -ondergang.

8. Familiepark Nienoord

In Familiepark Nienoord hoeven kinderen zich geen moment te vervelen. Het park telt meer dan 50 attracties en speeltoestellen. Kom knuffelen met dieren op de kinderboerderij, een ritje maken met de stroomtrein, hindernissen trotseren op Expeditie Nienoord of ravotten in de overdekte ‘Apenkooi’! Oh, en hadden we de megaglijbaan al genoemd?

Familiepark Nienoord is gevestigd aan Nienoord 20 in Leek. Entree voor het familiepark vanaf 8,95 euro. Tijdens de Paasdagen is het park van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Meer informatie via (0594) 512 230.

9. Zeldzaam Mooie Markt

Op de Vismarkt is er op Tweede Paasdag een nieuwe editie van de Zeldzaam Mooie Markt. Op de markt vind je tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei unieke, originele en handgemaakte producten, maar ook met andere rariteiten zoals, creatief hergebruik, vintage en retro artikelen van lokale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Daarnaast zijn er demonstraties, workshops en verschillende activiteiten voor jong en oud. Kortom, een zeldzaam mooie markt voor inspiratie, creatie en demonstratie voor het hele gezin!

10. Kerkconcert Usquert

De hoog oprijzende toren in het centrum van Usquert is zonder meer beeldbepalend. Hij hoort bij een al oudere kerk gelegen op een wierde en omsloten door een klein kerkhof. Op Tweede Paasdag is er een begeleide wandeling rond de kerk, eens gewijd aan Petrus en Paulus. De tocht start met een korte inleiding in de kerk en wordt daar ook weer afgesloten met een kort (barok)concert.

Het evenement start om 14.00 uur en eindigt om 17.00 uur. De kosten voor de wandeling, inclusief het concert, bedragen 8,75 euro per persoon (kinderen tot en met 11 jaar 6 euro).

Foto: Uit Groningen