Provincie Groningen grootste stijger aantal toeristen in 2018

Provincie Groningen grootste stijger aantal toeristen in 2018

GRONINGEN – In Groningen groeide het aantal toeristen procentueel gezien het hardst van Nederland, met maar liefst 31 procent.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral hotels, pensions, B&B’s en kampeerterreinen in de provincie kregen meer toeristen. Zo steeg het aantal overnachtingen in de provincie met 23,4%, terwijl landelijk het aantal overnachtingen slechts met 4,6% steeg. Het aantal gasten in de provincie groeide met 31%, waar dit landelijk op 5% lag. De grootste groep toeristen zijn Nederlanders die in eigen land er op uit gaan, gevolgd door Duitsers, Belgen en gasten uit de UK.

“Dit past goed in de ontwikkeling die we zien dat de vrijetijdseconomie een enorme vlucht aan het nemen is. We verwachten een toename van het inkomend toerisme met 50% in 2030. Ook Groningen kan hiervan profiteren en doet dat gezien deze cijfers nu al,” aldus Barbara Risselada, directeur Marketing Groningen.

De cijfers gaan over het aantal gasten en hun overnachtingen in de provincie Groningen in alle hotels, motels, pensions, appartementen met hoteldienstverlening, jeugdaccommodaties, B&B’s met ten minste 5 slaapplaatsen, kampeerterreinen met minimaal 4 toeristische standplaatsen, huisjesterreinen en in groepsaccommodaties met ten minste 10 slaapplaatsen.

Foto: Stella Dekker