Start van Internationale Orgelserie in de Akerk met Peter Westerbrink

Door | 3 juli 2024

GRONINGEN – Op maandag 8 juli gaat de internationale orgelserie van de Akerk feestelijk van start om te vieren dat in 1953, 70 jaar geleden, de eerste zomerserie van orgelconcerten op het Arp Schnitgerorgel begon. Huisorganist Peter Westerbrink trapt wervelend af met een uitvoering van ‘Clavierübung III’ van Johann Sebastian Bach (1685-1750), ook wel bekend onder de (overigens foutieve) benaming ‘de grote orgelmis’. Een uitvoering van de Clavierübung betekent luistergenot van de allerhoogste orde, zeker in de Akerk met haar beroemde Schnitgerorgel.

Het is Bach op zijn allerbest. In tien schitterende bewerkingen over bekende Lutherse catechismusgezangen etaleert hij zijn complete vakmanschap en kunnen voor ‘Liebhaber und Kenner’ en dat alles ‘zur Gemüths Ergezung’, dus tot streling van het gemoed. De bewerkingen worden omlijst door een vorstelijk Praeludium en een monumentale imposante Tripelfuga.

Peter Westerbrink, Akerkorganist, tekent voor de uitvoering. De koralen worden uitgevoerd door het Agricola Consort onder leiding van Jaap de Kort. De laatste uitvoering in de Akerk van de Clavierübung was in 1968 door Klaas Bolt.

Zomerserie orgelconcerten

Al 70 jaar lang kun je in de zomer luisteren naar orgelconcerten in de Akerk. Traditiegetrouw kun je op maandagavond om 20.00 uur genieten van een orgelconcert van een internationale organist die een zelf gekozen programma speelt op het Arp Schnitgerorgel. In de zomer van 2024 treden op:

  • 8 juli – Peter Westerbrink i.s.m. Jaap de Kort en Agricola Consort
  • 15 juli – Gianluca Cagnani, Italië
  • 22 juli – Elske te Lindert
  • 29 juli – Agnes Luchterhandt, Duitsland
  • 5 aug – Margreeth de Jong

Tickets

Wil je een concert bijwonen? Kaarten kosten per concert € 12,50. Wil je alle vijf concerten bezoeken? Bestel dan een passe-partout voor slechts € 50,00 en ontvang € 2,50 korting per concert. Bestel online via tickets.akerk.nl of koop een ticket aan de balie in de Akerk.

Vier de zomer in de Akerk

De zomerorgelserie is onderdeel van het zomerprogramma in de Akerk. Deze unieke historische locatie is dagelijks (m.u.v. maandag) te bezoeken en presenteert een verrassend cultureel programma met concerten, tentoonstellingen en meer in hartje Groningen. Kijk voor een compleet programma op akerk.nl

Akerk

Akerk is een van de culturele hotspots, in het hart van het centrum van Groningen. Zo goed als het hele jaar kun je de kerk bezichtigen, zijn er twee tentoonstellingen om te bezoeken en biedt de agenda van de Akerk een veelzijdig cultureel programma met muziek, dans, theater, rondleidingen en workshops.

Foto: Akerk/Groninger Kerken