Wat gebeurde er met foute Groningers na de oorlog?

Wat gebeurde er met foute Groningers na de oorlog?

GRONINGEN – Wat gebeurde er met 18.000 foute Groningers na de oorlog? Mieke Meiboom zocht het uit en schreef er een boek over.

Op 16 april 1945 was de stad Groningen bevrijd en enkele weken later eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa. Maar toen kwam de vraag: wat doen we met al die mensen die niet alleen aan de foute kant stonden, maar in veel gevallen ook ernstige misdrijven op hun naam hadden staan?

Mieke Meiboom zocht uit hoe dat in Groningen ging. Ze spitte de archieven door en kwam zo alles te weten over de bijzondere rechtspleging van na de oorlog. Dit resulteerde in het boek Foute Groningers? Meiboom beschrijft niet alleen de gang van zaken, maar belicht ook bijzonder veel specifieke gevallen. Ook lardeert ze het verhaal met talrijke illustraties, waarvan vele niet eerder in boekvorm verschenen.

Daarmee is het boek van Meiboom een indrukwekkend document geworden. De afgelopen week presenteerde Uitgeverij Passage Foute Groningers? bij de Groninger Archieven. Het boek is inmiddels verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en via uitgeverijpassage.nl.

Foto: Groninger archieven