Financieel

Zo worden je facturen voortaan snel betaald

GRONINGEN – Wil je ervan uit kunnen gaan dat de facturen die je verstuurd ook dezelfde dag nog worden betaald? Het lijkt een beetje veel gevraagd, maar het zou natuurlijk een hoop problemen rondom factureringen oplossen. Zo bevordert een snelle betaling van een factuur de relatie met een klant, maar zorgt een snelle betaling ervoor dat je direct kunt investeren in je bedrijf. En dan zou het ook nog wel fijn zijn als je voortaan nooit meer de afgesproken betalingstermijn met de klant hoeft af te wachten. Het kan allemaal met factoring. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

Wat is factoring?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, is factoring het verkopen van je facturen aan een factoringmaatschappij. Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Jij stelt de facturen op zoals je normaal gesproken ook zou doen, maar in plaats van het afwachten van de afgesproken betalingstermijn met de klant, krijg je binnen 24 uur betaald door de factoringmaatschappij. Vervolgens neemt de factoringmaatschappij de inning van de debiteur over en wacht de betalingstermijn voor jou af terwijl jij de betaling al op je rekening hebt staan. Dat is in grote lijnen hoe factoring werkt. Natuurlijk zijn er verschillende soorten factoring en heeft elke soort factoring ook weer een ander kostenplaatje.

Welke soorten factoring zijn er dan?

We zullen je niet opzadelen met alle mogelijke soorten factoring. Laten we de twee meest bekende soorten eruit pikken en de kenmerken op een rijtje zetten. Grote bedrijven kiezen vaak voor traditionele factoring. Bij traditionele factoring neemt de factoringmaatschappij de hele debiteurenportefeuille van het bedrijf over. Dat betekent dat alle facturen aan de factoringmaatschappij worden verkocht. Dit is dan ook contractueel vast gesloten en het contract duurt vergeleken met andere soorten factoring het langst. Daar tegenover staat dan wel weer een relatief lage factorfee, de vergoeding die je betaalt voor de snel betaalde facturen door de factoringmaatschappij. Kleinere bedrijven of zelfstandige ondernemers kiezen veelal voor American factoring. Deze soort factoring staat om de kortere contracten met minder strenge voorwaarden bekend. Niet alle facturen hoeven standaard aan de factoringmaatschappij verkocht te worden, maar de factorfee ligt hier wel wat hoger dan bij andere soorten factoring.

Wat kost factoring?

De kosten van factoring hangen dus af van de soort factoring en de afspraken met de factoringmaatschappij. Over het algemeen geldt dat factoring voordeliger wordt wanneer er meer facturen verkocht worden. Een bedrijf profiteert dus pas van factoring wanneer het een grote debiteurenportefeuille heeft en veel maandelijkse facturen verstuurt. Gemiddeld ligt de factorfee ergens tussen de 0,5% en de 5% van de totale factuur die wordt verkocht. Al met al kan factoring ervoor zorgen dat klantrelaties verbeteren en betalingen voortaan veilig verlopen. Maar bovenal biedt factoring de mogelijkheid om binnen 24 uur betaalde facturen te realiseren.

Foto: stux/Pixabay