Nieuw kinderboek over de gevolgen van aardbevingen

Nieuw kinderboek over de gevolgen van aardbevingen

ZEERIJP – Lysette van Geel schreef met Groetjes uit Zeerijp een kinderboek over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen.

Van Geel deed onderzoek naar kinderen die in het aardbevingsgebied in Noordoost- Groningen wonen en kwam terecht in het mooie dorp Zeerijp. “Ik kwam voor mijn werk in Noordoost-Groningen en ontmoette daar kinderen die me vertelden over hun leven”, vertelt de journalist. “De stoere vrolijke kinderen in Zeerijp kregen les in een noodgebouw, omdat hun school vanwege de aardbevingen verstevigd moest worden.”

Waar dat noodgebouw was geplaatst? Boven op de enige speelplek van het dorp. Dit inspireerde Van Geel tot het schrijven van een kinderboek. “Waarom zijn er nog niet bibliotheken vol met kinderboeken geschreven over wat er allemaal door de gaswinning gebeurt in Noordoost-Groningen en wat voor impact dit heeft op het leven van de kinderen die er wonen? Ik hoop dat de jonge lezers ontdekken dat aardbevingen bestaan, dat Zeerijp bestaat en dat het een plek is om heel erg zuinig op te zijn.”

Groetjes uit Zeerijp

Chrisje (11) woont in het dorp Zeerijp. Het laatste jaar op de basisschool lijkt een mooi jaar te worden: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en haar eerste verkering. Maar van de ene op de andere dag gooit een aardbeving roet in het eten. De school in Zeerijp raakt beschadigd door de beving en de kans is groot dat Chrisje haar laatste jaar in een wildvreemde klas in een ander dorp moet afmaken.

Samen met de meester bedenkt ze een geldinzamelingsactie om de school te redden. Het geld stroomt langzaam maar zeker binnen. Goed nieuws zou je denken, maar dan gaat het volledig mis: het geld wordt gestolen én de meester verdwijnt. En wat hebben die twee met elkaar te maken? Chrisje zet alles op alles om dat uit te zoeken. Ook al kost haar dat een vriendschap.

Groetjes uit Zeerijp (ISBN: 9789021424286) is voor kinderen vanaf 10 jaar en verschijnt op 22 juli voor 15,99 euro. Het boek komt ook beschikbaar als e-book.

Over de auteur

Lysette van Geel is journalist en werkt bij de radio. Ze heeft jarenlang als verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal gewerkt. In 2017 verscheen haar kinderboekendebuut, De vlucht van Omid, dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de Iraanse Omid Aghondi.

Iris Boter is illustrator en schrijver. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Kampen en heeft al meer dan honderdtwintig jeugd- en kinderboeken geïllustreerd. Ook schreef ze meer dan dertig boeken voor zowel kinderen als volwassenen.

Foto: Iris Boter/Volt Kinderboeken