Afscheidsfeest RUG-rector Elmer Sterken verstoord

Afscheidsfeest RUG-rector Elmer Sterken verstoord

GRONINGEN – ROOD Groningen voerde gisteren actie uit onvrede over de hoge kosten van het afscheidsfeest van RUG-rector Elmer Sterken.

Samen met enkele RUG-studenten verstoorde de jongerenafdeling van de SP het afscheidsfeest van vertrekkend rector door nepbiljetten ter waarde van 70.000 euro af te schieten in en om de Martinikerk, vlak voor de aanvang van de ceremonie. Hiermee willen de actievoerders aantonen dat de torenhoge kosten voor de ceremonie een verspilling van geld is geweest.

‘Onbegrijpelijk hoog’

De kosten van het afscheidsfeest van Elmer Sterken waren namelijk begroot op 70.000 euro. Deze kosten worden betaald uit publieke middelen. Dit bedrag is volgens ROOD Groningen ‘onbegrijpelijk hoog’, zeker in vergelijking met de vele bezuinigingen op onderwijs aan de RUG. In vergelijking: een afscheidsfeest van een minister in Den Haag is maximaal begroot op 30.000 euro.

“Wij vinden het onbegrijpelijk dat rector Sterken deze kostenpost heeft goedgekeurd.”

ROOD Groningen

Matig bezocht lustrumfeest

Het gratis toegankelijke lustrumfeest van gisteravond in Martiniplaza was daarnaast overigens zeer matig bezocht vanwege de tentamenweken. Zelfs als de RUG ‘investeert’ in de studenten sluit dit blijkbaar niet aan bij de belevingswereld en behoeften van haar studenten. Sterken wordt opgevolgd door de nieuwe rectrix magnifica, Cisca Wijmenga.

Foto: ROOD Groningen