Altijd het laatste nieuws uit Groningen

Cultuur, Groningen

Bijzondere 17e eeuwse penning uit Groningen geveild bij Goudwisselkantoor

GRONINGEN – Het hart van menig verzamelaar in binnen- en buitenland gaat op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 november sneller slaan tijdens de Goudwisselkantoor jubileumveiling voor munten en bankbiljetten. Drie dagen lang gaan in het veilinghuis in Klaaswaal ruim 1.500 kavels onder de hamer. Goudwisselkantoor selecteerde voor deze jubileumveiling een aantal zeer bijzondere stukken waaronder opgedoken wrakzilver van vermoedelijk VOC-schip ’t Vliegend Hert en een bijzondere Groningse herdenkingspenning uit 1694.

In navolging van de jubileumveiling in oktober voor juwelen, diamanten, zilver en horloges, organiseert Goudwisselkantoor ook een jubileumveiling voor verzamelaars van munten, penningen en bankbiljetten. De veiling staat in het teken van het 40-jarige bestaan van Goudwisselkantoor. Voor deze gelegenheid selecteerden de specialisten in Klaaswaal een aantal bijzondere topstukken. Verzamelaars uit binnen- en buitenland kunnen zowel in de veilingzaal als online meebieden.

Tijdens de gecombineerde kijk- en veilingdagen op 12, 13 en 14 november worden niet alleen de kavels door de specialisten gepresenteerd. Belangstellenden krijgen ook een interessante inkijk in 40 jaar Goudwisselkantoor historie. Goudwisselkantoor verzorgt bovendien een feestelijk hapje en drankje voor alle aanwezigen. Aanvullende informatie, zoals veilingtijden en achtergrondinformatie over de kavels, is op de veilingsite van Goudwisselkantoor te vinden.

Herdenkingspenning uit 1694

Een ander kavel met historische waarde is de zeventiende eeuwse penning uit Groningen. Deze werd uitgegeven ter ere van de honderdste verjaardag van de verovering van de stad Groningen op de Spanjaarden door prins Maurits in 1594. De uitgifte van deze penning op initiatief van stadhouder Hendrik Casimir van Nassau-Dietz had op het eerste gezicht een feestelijk karakter, maar vaak speelden er diepere politieke motieven. Het herdenken van opstanden uit het verleden was een effectieve manier om gevoel van verbondenheid tussen de mensen te creëren. Geen overbodige luxe in de nog roerige tijden van de Republiek.

Wrakzilver

Een bijzonder kavel is het opgedoken wrakzilver van vermoedelijk VOC-schip ’t Vliegend Hert, ook wel ’t Vliegend Hart genoemd. Op 3 februari 1735 vertrok het schip, onder leiding van schipper Cornelis van der Horst, vanuit Rammekens naar Oost-Indië. Achttien kilometer uit de kust van Vlissingen verging het schip nadat het op een zandbank was gevaren. Het scheepswrak van ‘t Vliegend Hert is in september 1981 ontdekt. In het wrak werd onder andere een geldkist met 2000 gouden dukaten en 5000 zilveren realen gevonden. De jaartallen van deze munten in de veiling corresponderen met de jaartallen van de zilverstukken die het VOC-schip bij zich had. Ook het gebied waar het zilver is opgedoken, komt overeen.

Foto: Goudwisselkantoor (ingezonden)